Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ! Zastanawiam się nad montażem instalacji gazowej (LPG) w moim Oplu Astra II. Czy ktoś już ją montował? Jakie są wrażenia? Widzę zalety w znacznych oszczędnościach na paliwie i mniejszym zużyciu silnika. Obawiam się jednak o kompatybilność z silnikiem i jakość regulacji - Astra II występuje z różnymi typami wtrysków i nie jestem pewien, która instalacja LPG będzie odpowiednia do mojego wariantu. Przeglądając info trafiłem na gaz-time.pl, gdzie opisują systemy 4. generacji i ich zastosowanie w różnych typach silników – wygląda na to, że dobór instalacji zależy od konkretnych parametrów auta. Będę wdzięczny za porady dotyczące doboru wyposażenia, zalecenia serwisowe i wszelkie doświadczenia z LPG

Edytowane przez Karol_Ji

https://forum.opel24.com/topic/106318-szukam-porady-dotycz%C4%85cej-instalacji-lpg/

Pierwsze który masz silnik? Generalnie ople jakoś nie są trudne w założeniu LPG tym bardziej że dobre szybkie wtryskiwacze LPG są już na runku kilka-kilkanaście lat. Koszt to jakieś 4000-4500 zł co daje zwrot po jakichś 15-20 tyś km (zwraca się koszt instalacji w zaoszczędzonych kosztach paliwa). LPG jest lepsze dla silnika bo wyższą LO jest czystsze i nawet olej przy LPG jest czystszy niż na benzynie. Wady są bo dokładasz kolejne elementy którą mogą się zepsuć i LPG z racji wyższej liczby octanowej (LO) wymaga częstszego serwisowania układu zapłonowego (świece czasem i cewka/ki) i tanie zamienniki które na benzynie dawały radę nieraz na LPG sobie nie radzą. Ważne by sterownik LPG podłączyć pod OBD i odczytywać korekty ze sterownika benzyny. Wtedy praktycznie w instalacji wymieniasz filtry i nie robisz jakichś dodatkowych regulacji bo to sobie sam ogarnia komputer LPG tak samo nie rozjeżdża map benzynowych. Ja właśnie zakładałem LPG do mojej zafiry C 1,6 turbo z fabrycznym już byłym CNG (zdemontowane). Koszt to 4800 zł. Aktualnie spalanie LPG to 10,5 l na 100km gdzie benzyny było 8,2 litra na 100km. Łatwo policzyć ze obecnie przy LPG 100km robię za  mniej niż 28 zł a  na benzynie było to 48-49 zł. 

https://forum.opel24.com/topic/106318-szukam-porady-dotycz%C4%85cej-instalacji-lpg/#findComment-821988

51 minut temu, Karol_Ji napisał:

Czy ktoś już ją montował?

No miszcz świata :)

Produkcję zakończyli z 15 lat temu i one myśli, że nikt nie zakładał :)

Hahahaha

Edyta.

A nie łaska zajrzeć do działu LPG?

Chyba, że to wymyślił sztuczniak.....

https://forum.opel24.com/topic/106318-szukam-porady-dotycz%C4%85cej-instalacji-lpg/#findComment-821989