Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule.Samochód kupiłem i dostałem w komplecie rozsypany pilot/scyzoryk.Grot w porządku,transponder ten nie wlutowywany w płytkę czyli PCF7935AS, działa, da się samochód i otworzyć z klucza i odpalić ale pilot amen w pacierzu.Na starej płytce pilota był oberwany jeden z mikrostyków wraz ze ścieżką.Próbowałem wlutować mikrostyk ale że nigdzie nie znalazłem schematu płytki więc ścieżkę której fragment brakowało,odtworzyłem "na czuja",tak jak wyglądało po śladach że ta ścieżka kiedyś biegła...efekt zerowy..Klucz w op-comie widziany jest jako przypisany.Teraz do rzeczy.Kompletnie zgłupiałem jaki pilot miałbym kupić żeby go tym op-comem przypisać do immo i żeby te cholerne przyciski działały.Czy kupić  jakiś klucz prekodowany pod merivę,nawet z wlutowanym transponderem i po prostu przypisać go jako trzeci?Czy kupić coś innego i wykorzystać transponder już przypisany z uszkodzonego pilota?Kompletnie zgłupiałem czego szukać bo wszędzie piszą inaczej...raz że ważna częstotliwość...raz że numery...raz że oznaczenia samej płytki...masakra jakaś..Pomoże ktoś co mam kupić?Dane że starego kluczyka: Siemens 13.199.00 , 02551615.

https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/

Odpowiedż z Ai deepseek 

Analiza sytuacji

Masz:

• Sprawny transponder PCF7935AS (działa odpalanie)

• Uszkodzoną płytkę pilota (oderwany mikrostyk + ścieżka)

• Op-Com z możliwością programowania

• Kod oryginalnego pilota: Siemens 13.199.00, 02551615

Rozwiązanie: Kup nowy pusty pilot do programowania

Najbezpieczniejsza opcja: Zakup nowego, pustego pilota/klucza przeznaczonego specifically dla Merivy (lub modeli Opla z tej samej platformy jak Astra H, Zafira B).

Na co zwrócić uwagę przy zakupie:

1. Częstotliwość: Dla Merivy to 433 MHz (to kluczowy parametr!).

2. Kompatybilność: Szukaj opisów typu "dla Opel Meriva A", "Astra H", "Zafira B", "kompatybilny z Siemens VDO".

3. Typ: Poszukaj pustego klucza z pilotem (zazwyczaj składa się z dwóch części: mechanicznego blanku do pocięcia na wzór oraz elektronicznej obudowy z płytką i pustym transponderem).

4. Oznaczenia: Nowe zamienniki często mają oznaczenia typu JUJ, YS, TW, AC - sprzedawcy podają kompatybilność z oryginalnymi numerami, takimi jak Twój (13.199.00).

Proces programowania krok po kroku:

1. Kup pusty klucz (np. na Allegro, szukaj "pusty klucz opel meriva 433 mhz").

2. Przenieś transponder: Wypnij starą, uszkodzoną płytkę pilota. Wyłuskij stary, działający transponder PCF7935AS (ten, który już jest przypisany do samochodu) i wlutuj go do nowej, pustej płytki pilota. To gwarantuje, że immobilizer będzie już go rozpoznawał. Nie musisz programować transpondera od zera.

3. Wykonaj programowanie pilota (zdalnego):

• Używając Twojego Op-Com.

• Wejdź w moduł Immobilizer.

• Wybierz opcję "Programowanie kluczy" lub "Dodaj klucz".

• Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie. Proces zazwyczaj wymaga posiadania przynajmniej jednego już zaprogramowanego, sprawnego klucza (który masz) i polega na włożeniu go do stacyjki, a następnie nowego pustego klucza gdy diagnoskator poprosi.

• Cel: Nauczenie samochodu kodu pilota (a nie transpondera immobilizera) z nowej płytki.

Schematycznie proces programowania w Op-Comie może wyglądać tak (ścieżka może się nieznacznie różnić w zależności od wersji oprogramowania):
Immobilizer -> Programowanie kluczy -> Dodaj klucz

Podsumowanie i Twoje dalsze działania

1. Kup pusty klucz kompatybilny z Merivą A (433 MHz).

2. Przenieś swój stary, działający transponder do nowego pilota.

3. Używając Op-Coma, zaprogramuj nowy pilot (część zdalna) w module immobilizera.

To najtańsza i najpewniejsza metoda. Unikasz w ten sposób ryzyka związanego z kupowaniem prekodowanych kluczy, które mogą nie pasować, i wykorzystujesz element, który na 100% działa (Twój transponder).

Jeśli masz trudności ze znalezieniem odpowiedniego pilota, możesz poszukać na forach poświęconych Oplom  – często są tam polecani sprawdzeni sprzedawcy.

Edytowane przez ap1981

https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-824155

Skoro tylko zdalnie nie działa to trzeba ci obudowę z elektroniką - transponder masz skoro odpala.

https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-824159

Ja mam 3 kluczyki. Dwa scyzoryki i jeden taki normalny. Kupiłam obudowę i elektronikę plus transponder . Wszystko udało się zakodować tym chińskim opcomem.  

https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-824177