slv Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września Tak jak w tytule.Samochód kupiłem i dostałem w komplecie rozsypany pilot/scyzoryk.Grot w porządku,transponder ten nie wlutowywany w płytkę czyli PCF7935AS, działa, da się samochód i otworzyć z klucza i odpalić ale pilot amen w pacierzu.Na starej płytce pilota był oberwany jeden z mikrostyków wraz ze ścieżką.Próbowałem wlutować mikrostyk ale że nigdzie nie znalazłem schematu płytki więc ścieżkę której fragment brakowało,odtworzyłem "na czuja",tak jak wyglądało po śladach że ta ścieżka kiedyś biegła...efekt zerowy..Klucz w op-comie widziany jest jako przypisany.Teraz do rzeczy.Kompletnie zgłupiałem jaki pilot miałbym kupić żeby go tym op-comem przypisać do immo i żeby te cholerne przyciski działały.Czy kupić jakiś klucz prekodowany pod merivę,nawet z wlutowanym transponderem i po prostu przypisać go jako trzeci?Czy kupić coś innego i wykorzystać transponder już przypisany z uszkodzonego pilota?Kompletnie zgłupiałem czego szukać bo wszędzie piszą inaczej...raz że ważna częstotliwość...raz że numery...raz że oznaczenia samej płytki...masakra jakaś..Pomoże ktoś co mam kupić?Dane że starego kluczyka: Siemens 13.199.00 , 02551615.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ap1981 Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września (edytowane) Odpowiedż z Ai deepseek Analiza sytuacji Masz: Sprawny transponder PCF7935AS (działa odpalanie) Uszkodzoną płytkę pilota (oderwany mikrostyk + ścieżka) Op-Com z możliwością programowania Kod oryginalnego pilota: Siemens 13.199.00, 02551615 Rozwiązanie: Kup nowy pusty pilot do programowania Najbezpieczniejsza opcja: Zakup nowego, pustego pilota/klucza przeznaczonego specifically dla Merivy (lub modeli Opla z tej samej platformy jak Astra H, Zafira B). Na co zwrócić uwagę przy zakupie: Częstotliwość: Dla Merivy to 433 MHz (to kluczowy parametr!). Kompatybilność: Szukaj opisów typu "dla Opel Meriva A", "Astra H", "Zafira B", "kompatybilny z Siemens VDO". Typ: Poszukaj pustego klucza z pilotem (zazwyczaj składa się z dwóch części: mechanicznego blanku do pocięcia na wzór oraz elektronicznej obudowy z płytką i pustym transponderem). Oznaczenia: Nowe zamienniki często mają oznaczenia typu JUJ, YS, TW, AC - sprzedawcy podają kompatybilność z oryginalnymi numerami, takimi jak Twój (13.199.00). Proces programowania krok po kroku: Kup pusty klucz (np. na Allegro, szukaj "pusty klucz opel meriva 433 mhz"). Przenieś transponder: Wypnij starą, uszkodzoną płytkę pilota. Wyłuskij stary, działający transponder PCF7935AS (ten, który już jest przypisany do samochodu) i wlutuj go do nowej, pustej płytki pilota. To gwarantuje, że immobilizer będzie już go rozpoznawał. Nie musisz programować transpondera od zera. Wykonaj programowanie pilota (zdalnego): Używając Twojego Op-Com. Wejdź w moduł Immobilizer. Wybierz opcję "Programowanie kluczy" lub "Dodaj klucz". Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie. Proces zazwyczaj wymaga posiadania przynajmniej jednego już zaprogramowanego, sprawnego klucza (który masz) i polega na włożeniu go do stacyjki, a następnie nowego pustego klucza gdy diagnoskator poprosi. Cel: Nauczenie samochodu kodu pilota (a nie transpondera immobilizera) z nowej płytki. Schematycznie proces programowania w Op-Comie może wyglądać tak (ścieżka może się nieznacznie różnić w zależności od wersji oprogramowania): Immobilizer Programowanie kluczy Dodaj klucz Podsumowanie i Twoje dalsze działania Kup pusty klucz kompatybilny z Merivą A (433 MHz). Przenieś swój stary, działający transponder do nowego pilota. Używając Op-Coma, zaprogramuj nowy pilot (część zdalna) w module immobilizera. To najtańsza i najpewniejsza metoda. Unikasz w ten sposób ryzyka związanego z kupowaniem prekodowanych kluczy, które mogą nie pasować, i wykorzystujesz element, który na 100% działa (Twój transponder). Jeśli masz trudności ze znalezieniem odpowiedniego pilota, możesz poszukać na forach poświęconych Oplom – często są tam polecani sprawdzeni sprzedawcy. Edytowane 3 Września przez ap1981   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-824155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek2020 Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Skoro tylko zdalnie nie działa to trzeba ci obudowę z elektroniką - transponder masz skoro odpala.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-824159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navia Opublikowano 4 Września Udostępnij Opublikowano 4 Września Ja mam 3 kluczyki. Dwa scyzoryki i jeden taki normalny. Kupiłam obudowę i elektronikę plus transponder . Wszystko udało się zakodować tym chińskim opcomem.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-824177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slv Opublikowano 23 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Piękne dzięki...Nie wiem tylko jak miałbym wlutować transponder do nowej płytki pilota skoro nie ma przy nim żadnych miejsc do lutu bo jest osobno latającą kostką.Niemniej skorzystam z rady i kupię pilota pod Merivę i spróbuję opcomem przypisać kolejny pilot do systemu.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-825078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Nie patrz na to, co wypisuje kosmita ap1981. On ma swój świat i zero wiedzy. Kup nawet na alli czystego pilota. Jeśli będzie z transponderem to tym lepiej, bo OPCOM pozwoli przypisać nowy klucz. Jeśli bez, to stary transponder bardzo delikatnie wydłub i łapnij na kropelkę w nowej obudowie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/107898-nie-dzia%C5%82aj%C4%85cy-pilot-scyzorykzaginiony-w-akcji/#findComment-825090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi