davejoe Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Cześć, Mam problem z Oplem Astrą K 1.6 CDTI z 2016 roku i chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobny przypadek, bo trochę nie klei mi się diagnoza mechanika. Auto: Opel Astra K Rok: 2016 Silnik: 1.6 CDTI diesel Przebieg: 170 tys. km DPF: oryginalny, nigdy nieruszany / niewycinany Ważna informacja: jakiś czas wcześniej wyskoczył mi błąd EGR **P0401** (niewystarczający przepływ recyrkulacji spalin). Wtedy sam wyczyściłem EGR i po czyszczeniu błąd zniknął. Objawy, które wystąpiły teraz: * nagły wzrost spalania z normalnych ok. 6,5 l/100 km do ok. 11 l/100 km * poziom oleju był wyraźnie ponad max * olej mocno pachniał ropą (wyraźnie rozcieńczony paliwem) * auto kopciło na biało * był taki gryzący / siarkowy zapach * jeżdżę głównie po mieście Auto trafiło do mechanika. Po diagnostyce mówi, że: * aktualnie brak błędów * DPF według komputera zapchany tylko w 27% * ostatnie wypalanie podobno było 400 km temu Jego propozycja na ten moment to tylko wymiana oleju i obserwacja. I tu mam wątpliwości. Skoro: * DPF ma tylko 27% * brak błędów * ostatnie wypalanie wg komputera było 400 km temu to skąd: * tak duży wzrost spalania * paliwo w oleju * biały dym * ten charakterystyczny zapach jak przy wypalaniu / siarkę Dodam, że silnik normalnie osiągał i trzymał 90 stopni, więc raczej nie wygląda to na termostat. Zastanawiam się, czy wcześniejszy problem z EGR może mieć z tym związek i czy możliwe są np.: 1. niedokończone / nieudane regeneracje DPF, których komputer nie pokazuje jako „ostatnie wypalanie” 2. EGR dalej nie działa prawidłowo mimo czyszczenia 3. problem z czujnikiem różnicy ciśnień DPF 4. lejący wtrysk 5. błędny odczyt parametrów DPF Czy ktoś miał podobny przypadek w 1.6 CDTI? Ni e chcę w ciemno wymieniać DPF, jeśli problem leży gdzie indziej.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111229-astra-k-16-cdti-%E2%80%93-paliwo-w-oleju-wysokie-spalanie-brak-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-problem-z-dpfegr/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Tak, jeśli przerywasz wypalanie nadmiar ropy spływa do skrzyni korbowej , jedno dwa przerwania nie przyniosą jakichś dramatycznych skutków, ale jeśli będzie tak często to będziesz miał smarowany motor nie olejem a mieszanką olejowo-ropną . Lejące wtryski mogą pasować do Twoich objawów. Jeśli proces wypalania się nie zakończy to sterownik nie uwzględnia tego jako "ostatnie wypalanie wtedy a wtedy" Jesteś świadom w czasie jazdy kiedy następuje i Ciebie wypalanie ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111229-astra-k-16-cdti-%E2%80%93-paliwo-w-oleju-wysokie-spalanie-brak-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-problem-z-dpfegr/#findComment-830389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davejoe Opublikowano 51 minut temu Autor Udostępnij Opublikowano 51 minut temu Jestem świadom , wyższe obroty na jałowym biegu , miałem gdzieś tak koło 900, ten biały dym podczas jazdy i po jeździe wentylatory chodzą przez chwilkę. Problem jest taki że czasami zdarzyło mi się nie zauważyć podczas jazdy że wypala się dpf , dopiero po jak wentylator chodził. Nie wiem czy te parę przerwań mogły zrobić aż taką mieszankę jaką miałem , a naprawdę sporo tego było w oleju.🫤   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111229-astra-k-16-cdti-%E2%80%93-paliwo-w-oleju-wysokie-spalanie-brak-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-problem-z-dpfegr/#findComment-830390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi