Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z Oplem Astrą K 1.6 CDTI z 2016 roku i chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobny przypadek, bo trochę nie klei mi się diagnoza mechanika.

Auto: Opel Astra K

Rok: 2016

Silnik: 1.6 CDTI diesel

Przebieg: 170 tys. km

DPF: oryginalny, nigdy nieruszany / niewycinany

Ważna informacja: jakiś czas wcześniej wyskoczył mi błąd EGR **P0401** (niewystarczający przepływ recyrkulacji spalin). Wtedy sam wyczyściłem EGR i po czyszczeniu błąd zniknął.

Objawy, które wystąpiły teraz:

* nagły wzrost spalania z normalnych ok. 6,5 l/100 km do ok. 11 l/100 km

* poziom oleju był wyraźnie ponad max

* olej mocno pachniał ropą (wyraźnie rozcieńczony paliwem)

* auto kopciło na biało

* był taki gryzący / siarkowy zapach

* jeżdżę głównie po mieście

Auto trafiło do mechanika. Po diagnostyce mówi, że:

* aktualnie brak błędów

* DPF według komputera zapchany tylko w 27%

* ostatnie wypalanie podobno było 400 km temu

Jego propozycja na ten moment to tylko wymiana oleju i obserwacja.

I tu mam wątpliwości.

Skoro:

* DPF ma tylko 27%

* brak błędów

* ostatnie wypalanie wg komputera było 400 km temu

to skąd:

* tak duży wzrost spalania

* paliwo w oleju

* biały dym

* ten charakterystyczny zapach jak przy wypalaniu / siarkę

Dodam, że silnik normalnie osiągał i trzymał 90 stopni, więc raczej nie wygląda to na termostat.

Zastanawiam się, czy wcześniejszy problem z EGR może mieć z tym związek i czy możliwe są np.:

1. niedokończone / nieudane regeneracje DPF, których komputer nie pokazuje jako „ostatnie wypalanie”

2. EGR dalej nie działa prawidłowo mimo czyszczenia

3. problem z czujnikiem różnicy ciśnień DPF

4. lejący wtrysk

5. błędny odczyt parametrów DPF

Czy ktoś miał podobny przypadek w 1.6 CDTI?

Ni

e chcę w ciemno wymieniać DPF, jeśli problem leży gdzie indziej.

Tak, jeśli przerywasz wypalanie nadmiar ropy spływa do skrzyni korbowej , jedno dwa przerwania nie przyniosą jakichś dramatycznych skutków, ale jeśli będzie tak często to będziesz miał smarowany motor nie olejem a mieszanką olejowo-ropną .

Lejące wtryski mogą pasować do Twoich objawów. Jeśli proces wypalania się nie zakończy to sterownik nie uwzględnia tego jako "ostatnie wypalanie wtedy a wtedy" 

Jesteś świadom w czasie jazdy kiedy następuje i Ciebie wypalanie ? 

Jestem świadom , wyższe obroty na jałowym biegu , miałem gdzieś tak koło 900, ten biały dym podczas jazdy i po jeździe wentylatory chodzą przez chwilkę. Problem jest taki że czasami zdarzyło mi się nie zauważyć podczas jazdy że wypala się dpf ,  dopiero po jak wentylator chodził. Nie wiem czy te parę przerwań mogły zrobić aż taką mieszankę jaką miałem , a naprawdę sporo tego było w oleju.🫤

Chyba najrozsądniej będzie wymienic olej jak sugerował mechanik i obserwować. Sprawdź czy możesz u siebie założyć diodę informująca o procesie wypalania .