Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że ten wątek był poruszany już nie raz ale mam pytanie. JAk jużwszystko po dokręcam i będe wyjmował zegary to którędy, że tak powiem "włożyć rękę żeby wyciągnąć linkę prękościomierza"?

Z góry dzięki

https://forum.opel24.com/topic/1121-wymiana-%C5%BCar%C3%B3wek-w-zegarach/

Witam

Już sobie poradziłem:) Ręka wchodzi po wyjętym wyjętym panelu ogrzewania. Trzeba bardzo daleko ją wcisnąc ale to jest do zrobienia. De facto trudniej mi było wyciągnąc linkę od prędkościomierza niż jązałożyć8). Wymieniłem żarówki na niebieskie diody i musze powiedzieć że nie jestem bardzo zadowlony. Nie rozpraszają tak światła jak bym chciał tzn. wskaźniki paliwa i temp. są podświetlone w miare przyzwoicie (choć tez ciemne) a prędkościomierz na początku skali i koncu bardzo ładnie i jasno a im wyżej tym ciemniej. I jeden feler jeszcze przy diodach nie działa pokrętło do rozjaśniania i przyciemniania deski:(

A i piszą że zegary wychodzą bez zdjęcia kierownicy. Wychodzą ze swojego miejsca tzn. po odkręceniu mizna je trochę wyciągną i poobracać między deską i kierownicą i wymienić żarówki natomiast ja nie mogłem ich wyjąć między kieronicą i deską rozdzielczą więc wymieniałem diody a zegary leżały na kierownicy.

Jeżeli ktoś coś może poradzić na to oświetlenie to chętni posłucham.

https://forum.opel24.com/topic/1121-wymiana-%C5%BCar%C3%B3wek-w-zegarach/#findComment-353962

ziepa, ja zrobiłem inaczej. Wyjąłem zegary ( jak masz wszystko odpięte i wypietą wajchę od kierunkowskazów to zegaty puszczasz od str. drzwi w dół i wyjdą), i zdjąłem szybkę. Pod oryginalne tarcze (pomiędzy tarcze a pryzmat - przezroczysty plastik) podłożyłem jasnoniebieski papier. Zarówki zostały standardowe i kolor podświetlenia wyszedł zielony . Fajnie to wygląda i nie razi po oczach. Wskazówki pociągnąłem żółtym markerem i w dzien jak i w nocy są ładnie widoczne. Fotek niestety nie dam bo niemam cyfrówki.

https://forum.opel24.com/topic/1121-wymiana-%C5%BCar%C3%B3wek-w-zegarach/#findComment-353958