Skocz do zawartości

czy jest problem z silnikiem 2.0 dti?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

pytanko:

mam informacje, że sa dwa rodzaje silników 2.0 dti - jeden z mniejszym momentem obrotowym a drugi z większym. ten z większym momentem ma pompę wtryskową od silnika 2.2 i jest mniej awaryjny. natomiast 2.0 dti z mniejszym momentem stwarza problemy z pompą, a co za tym idzie - trzeba ponosić koszty i to całkiem niemałe.

czy zna ktoś ten problem?

z których roczników są silniki z tą słabszą pompą?

jak można rozpoznać ewentualnie rodzaj silnika?

zamierzam zakupić astrę z 2000 r i nie wiem z jakim silnikiem? wolałbym 2.0 ale aby nie wpakować się w kłopoty wybiorę chyba 1.7

dzięki z góry za pomoc

https://forum.opel24.com/topic/11377-czy-jest-problem-z-silnikiem-20-dti/

pytanko:

mam informacje, że sa dwa rodzaje silników 2.0 dti - jeden z mniejszym momentem obrotowym a drugi z większym. ten z większym momentem ma pompę wtryskową od silnika 2.2 i jest mniej awaryjny. natomiast 2.0 dti z mniejszym momentem stwarza problemy z pompą, a co za tym idzie - trzeba ponosić koszty i to całkiem niemałe.

czy zna ktoś ten problem?

z których roczników są silniki z tą słabszą pompą?

jak można rozpoznać ewentualnie rodzaj silnika?

zamierzam zakupić astrę z 2000 r i nie wiem z jakim silnikiem? wolałbym 2.0 ale aby nie wpakować się w kłopoty wybiorę chyba 1.7

dzięki z góry za pomoc

Odpowiem ci tak po pierwsz ejest opcja szukaj i wszystko juz bylo na forum a dwa to ze nie sluchaj takich bredni od osob ktore jak tu wyczytalem co powtarzasz bredza ze aż uszy wiedną. Pompa w 2.0 (obu) 82 i 101 konnych sa takie same a w 2.2 jest w zsadzie tez taka sama tylko sie rozni czescia elektroniczna( czesc mechaniczna jest taka sama). 2.2 ma sterownik na pompie a 2.0 ma osobno. 2.2 ni edaje sie chipowac a 2.0 daje sie. silnik 2.2 w zasadzie jest prawie taki sam bo ma tylko dluzsze wykorbieia i ina turbine (GT184) oraz wspomniane roznice w pompie. reszta taka sama. Co do problemow z tymi silnikami to ja naprawde ich nie rozumiem bo ja nie mialem z nim żadnych( moze dlatego ze wiem co i jak nalezy robic moze dlatego ze jest tez silnik w dobrej kondycji). Roznica w mocy miedzy silnikami 2.0 bierze sie z tego ze ten slabszy nie ma intercoolera a ten mocniejszy ma. Niemcy placa nie od pojemnosci a od mocy auta wiec jak dla niech to lepiej zeby auto w sumie bylo silne ale mocy max nie mialo za wiele. Nei wiem czy zrozumiesz to okreslenie al eo hongdach tez czasam w gazetach pisza ze sa za slabe i maj aproblemy z ruszeniem a pod maska silnik o mocy 160 koni- bo to moc max a co innego sie dziej na obrotach powiedzmy 1500-2500 obr/ min.

https://forum.opel24.com/topic/11377-czy-jest-problem-z-silnikiem-20-dti/#findComment-258601

Silniki 2.0 różnia sie czymś jeszcze - gdzies w roku 2000 - chyba od lipca była jakaś zmiana i są 2 silniki 2.0 o mocy 101 KM( z intercollerem ) ale różnia sią momentem max i obrotami przy jakich uzyskuje sie ten moment, oraz norma czystosci spalin.Gdzies to bylo na forum, ale jakos nie moge znalezc.

https://forum.opel24.com/topic/11377-czy-jest-problem-z-silnikiem-20-dti/#findComment-258503

Silniki 2.0 różnia sie czymś jeszcze - gdzies w roku 2000 - chyba od lipca była jakaś zmiana i są 2 silniki 2.0 o mocy 101 KM( z intercollerem ) ale różnia sią momentem max i obrotami przy jakich uzyskuje sie ten moment, oraz norma czystosci spalin.Gdzies to bylo na forum, ale jakos nie moge znalezc.

Tak ale nie w astrze tylko w viki to byly silniki X20DTH a w astrze taki nie wystepowal bo odrazu wprowadzili Y20DTH. Te literki z przodu oznaczaja norme spalin jaka spelnia auto.

https://forum.opel24.com/topic/11377-czy-jest-problem-z-silnikiem-20-dti/#findComment-258499

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności