Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w sprawie pisku paska alternatora i sprzęgła!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam. Mam Opla Astrę 91r. hatchback i ostatnio mam problem. A więc tak przy odpalaniu auta słychać było jakiś krótki pisk jak również podczas jazdy i gwałtownego przyśpieszania. Pojechałem do mechanika powiedział że tak się ślizga pasek od alternatora i popsikał jakimś preparatem aby go bardziej naciągało. Następnego dnia gdy odpaliłem auto piszczało już bez przerwy że nie dało sie wysiedzie, pojechałem do mechanika i wymieniliśmy pasek na nowy, ciągły pisk ustał natomiast ten krótki nadal słychać przy odpalaniu, naciągałem mocniej pasek i piski są mniej intensywne. Druga sprawa to taka że sprzęgło mi bierze przy samej podłodze i od jakiegoś czasu zauważyłem że gdy wciskam sprzęgło do podłogi odchodzi od niego jakiś krótki pisk i tak przy każdym wciśnięciu sprzęgła, pisk zmniejsza swoją intensywność w miarę popuszczania sprzęga, podczas cofania też. Ostatnio podczas jazdy na wstecznym usłyszałem takie uderzenie jakby ktoś mi z pieści uderzył w auto. Biegi wchodzą normalnie, auto bez problemu jeździ więc co z tym piskiem? PROSZĘ O POMOC

https://forum.opel24.com/topic/11733-prosz%C4%99-o-pomoc-w-sprawie-pisku-paska-alternatora-i-sprz%C4%99g%C5%82a/

zmien mechanika

to podstawa

pasek wymienil a sprawdzil np alternator ??

moze to on piszczy

co do sprzegla to moze to docisk

a moze lozysko sprzegla

bez rozebrania sie nie dowiesz

Gość Anonymous

Witam. To fakt alternatora nie sprawdził, może faktycznie to wina alternatora. Duży jest koszt wymiany docisku i tej drugiej części w sprzęgle???

Zdejmij pasek i dobrze obejrzyj koło alternatora.

Rowek musi mieć kształt V, każde wyslizganie koła bedzie powodować piski paska i jego zuzycie, nawet zerwanie.

Zobacz, czy nowy pasek czasem nie opiera się na samym dole wrębu na kole altka, powienien opierać się na powierzchniach V.