Skocz do zawartości

Leje paliwem z jednego cylindra podczas mierzenia ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Mam Vectre B X16XEl (ale problem nie musi dotyczyć tylko vectry więc piszę na tym forum).

Usterka wyszła na jaw podczas mierzenia ciśnienia na cylindrach.

Otóż:

Jeżeli wykręce wszystkie świece, odłączę cewkę i zakręcę rozruszniekiem, to z pierwszego cylindra wraz z powietrzem wylatuje paliwo. Zastanawiając się co jest grane (czy to może wtryskiwacz za bardzo zapodaje, czy może coś nie tak z komputerem) postanowiłem zamienić miejscami wtryskiwacze 1 i 2 (wtryskiwacz pierwszego cylindra poszedł do drugiego a wtryskiwacz z drugiego poszedl do pierwszego).

Po tej zamianie opisywany wyżej problem przeniósł się wraz z wtryskiwaczem (podczas kręcenie rozrusznikiem z drugiego cylindra leci benzyna z powietrzem).

Pytanie moje brzmi:

Czy to na 100% jest wina wtryskiwacza? Nowy kosztuje 400 pln więc chciałbym mieć pewność. Dodam jeszcze że mam problemy z odpalaniem. Muszę kręcić dwa czasami trzy razy. Jak juz zapali to puszcza białego dymka, śmierdzi benzyną i przez chwile pracuje na trzech cylindrach. Dopiero po dwoch sekundach pracuje już równo. Jak zgaszę i odpalam za chwilkę (nie pózniej niż 15 minut) to pali na dotyk. A jak już minie te 15-20 minut to znów muszę pokręcić. Oprócz problemów z odpalaniem innych nie posiadam. Auto nie gaśnie nie szaprpie, zużycie paliwa w normie.

Proszę Was o wszelkie sugestie. Czy ktoś spotkał się kiedyś z tym żeby paliwo sikało z cylindra.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/12387-leje-paliwem-z-jednego-cylindra-podczas-mierzenia-ci%C5%9Bnienia/

Gość lord_wiader

Wtryskiwacze odłączone podczas pomiaru?

Może wtryskiwacz jest lekko zabrudzony i gdy w układzie dolotowym panuje podciśnienie to benzyna sama z niego leci. Napisz jeszcze czy z wtryskiwacza sączy się lekko, czy daje normalną mgiełkę.

Wtryskiwacze pracowały podczas pomiaru. Tylko cewka była odłączona.

Ale to chyba nie jest normalne. Bo gdyby było to by waliło z każdego cylindra benzyną, a nie tylko z jednego. Świeca na tym cylindrze też była okopcona.

Jeśli usterka przeniosła sie razem z wtryskiem, to według mnie wtryskiwacz do wymiany.

• 7 miesięcy temu...
Gość Anonymous

Witam,

To na 100% jest walnięty wtryskiwacz ale żeby nieutopić pieniędzy to lepiej postaraj się pożyczyć od kogoś taki sam wtryskiwacz i wtedy będziesz szedł na peniaka do sklepu po kupno nowego:)

Pozdro