Skocz do zawartości

Szarpanie przy delikatny dodawaniu gazu i obrotach 1600-1800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Astra II 1.8 16v (116KM). Widziałem kilka postów związanych z szarpaniem, ale nie mogłem doszukać się dokładnie takich samych okoliczności szarpania jak w moim przypadku, zatem pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku.

Problem jest taki, że przy delikatnym dodawaniu gazu od około 1600 do 1800 obrotów, astra szarpie. Przy szybkim dodawaniu - nie ma tego problemu. Wymieniłem paliwo (różne stacje, 95, 98), świece, filtr oleju i paliwa, olej, pasek rozrządu i rolki oraz pompę wody - nie pomogło. Komputer nie wykazuje żadnych błędów. Samochód nie gaśnie. Na jałowym biegu ładnie się kręci (około 900 obrotów) i płynnie nabiera obrotów. Starałem się go 'przepalić' i od kilku tygodni jeżdżę na wyższych obrotach (powyżej 3000) - nie pomogło.

Czasem wyskakuje mi błąd absu - zapala się kontrolka, raz w czasie jazdy, innym razem przy włączaniu zapłonu (częściej). Wyłącznie silnika naprawia błąd absa. Oczywiście ten błąd jest odczytywany przez komputer. Czy może mieć on związek z szarpaniem? Tak mówili w ASO :P

A może użyć jakiegoś środka do przeczyszczania wtryskiwaczy?

Jakieś inne sugestie gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam

Marcin

https://forum.opel24.com/topic/13235-szarpanie-przy-delikatny-dodawaniu-gazu-i-obrotach-1600-1800/

tenm sam mam problem z moją Asterką 1,8 16v też mi tak szarpie i też bym prosił o pomoc co zrobic by nie szarpało

Jak szarpie,to na poczatek przepustnica do czyszczenia,a jak swieci sie ABS,to mozliwe,ze czujnik w lewej piaście,który jest jednoczesnie czujnikiem predkosci jazdy szwankuje

A może użyć jakiegoś środka do przeczyszczania wtryskiwaczy?

Myślę, że na pewno nie zaszkodzi. Najlepszy to chyba STP, na Allegro znajdziesz.

hmm... kontrolka ABSmoże się zapalać, gdy jest coś nie tak z alternatorem ... a jak jest coś nie tak z alternatorem to może autem szarpać .... jakie masz napięcie ładowania na aku ? może szczotki do wymiany ... tak tylko gdybam ..

Gość bartosz333

Nie wiem, ktory to juz temat o szarpiacych asterkach. Ja mam dokladnie takie same objawy jak Ty i wymienialem juz DIS, EGR, filtry powietrza i paliwa, swiece, czyscilem przepustnice, sprawdzalem czy nie bierze lewego powietrza, podpinalem pod kompy... Ostatnia wersja to zapchany uklad wydechowy.

Jak szarpie,to na poczatek przepustnica do czyszczenia,a jak swieci sie ABS,to mozliwe,ze czujnik w lewej piaście,który jest jednoczesnie czujnikiem predkosci jazdy szwankuje

Komputer wykazał że czujnik w prawej piaście szwankuje. Lewą piastę z czujnikiem wymieniałem na początku roku - też szwankowała (ale szarpania nie było). Czy tylko lewa piasta odpowiada za prędkościomierz?

[ Dodano: Sob Wrz 13, 2008 17:12 ]

Pozbieram wszystkie pomysły na rozwiązania i będę je po kolei sprawdzał. Obecnie listę mam taką:

1. Przeczyszczenie wtryskiwaczy (jakimś magicznym płynem wlewanym do paliwa)

2. Sprawdzenie napięcie ładowania na akumulatorze i ewentualna wymiana szczotek.

3. Czyszczenie przepustnicy (ale czy brudna przepustnica by 'krztusiła' samochód tylko prz obrotach 1600-1800 w czasie jazdy przy wolnym dodawaniu gazu)?

4. Zaślepienie EGR - jak to zrobić? jakiś link? Czy nie zaświeci mi się jakaś kontrolka gdy to zrobię?

5. Zbadanie tematu z układem wydechowym (katalizatorem). (ale czy zapchany katalizator... patrz uwaga do punktu 3).

6. Lewe powietrze - ale jak to sprawdzić?

Dziś zauważyłem że problem ma miejsce przy rozgrzanym silniku (przy zimnym wydaje się być ok).

Ważne o czym nie wspomniałem: samochód ma 210 tysięcy.