Skocz do zawartości

Odpalić bez problemów zimą? Tak, to możliwe ale....

Rekomendowane odpowiedzi

Idzie zima a więc

jeżeli zima będzie łagodna-tu możemy pominąć temat bo nie ma o czym pisać ale jeżeli:

Zima nie będzie łagodna?

wpisujcie pomysły :

***jak ma być -25stC to nalej pełny bak benzynki z pewnego źródła+dolej do tego 1/4 opakowania takiego środka STP.Pełny bak spowoduje że nie wytrąci się woda na ściankach baku w skutek różnicy temperatur i mamy pewność że nie zamarznie gdzieś w jakimś kolanku albo wężyku doprowadzającym paliwko.STP poprawi znacznie parametry benzynki.Ale można go użyc raz na 1500km

***akumulatorek-warto o niego wcześniej zadbać-dolej wody destylowanej o ile da się tak aby zakryć elektrody.Podładować by go wypadało prostownikiem-najlepiej jakimś mikroprocesorowym

***może warto akumulatorek na mrozy obudować jakimś materiałem izolacyjnym i na pewno warto na duży mróz zakryć go z góry tekturą

co by tu jeszcze?może macie jakieś patenty?

Poprawiłem tytuł "regulamin 3,1''/ andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/1348-odpali%C4%87-bez-problem%C3%B3w-zim%C4%85-tak-to-mo%C5%BCliwe-ale/

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

- oczyścić klemy i słupki akumulatora z wszelkich nalotów;

- tankować tylko dobre paliwo, warto dopłacić kilka groszy

- do ON dolać uszlachetniacza, który zapobiega wytrącaniu parafiny (poniżej -15 C)

- stosować olej silnikowy 0W lub 5W - małe opory przy rozruchu

- dwa razy podgrzać świece żarowe

- przed rozruchem na chwilę włączyć i wyłączyć światła - "rozgrzeje" to akumulator

- uruchamiać silnik tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła - zero oporów skrzyni biegów

- nie piłować długo akumulatora, pomiędzy kolejnymi próbami rozruchu robić 30 sek. przerwy.

Od 10 lat jeżdżę dieslami i nie było takiej zimy, żeby autko zostało pod blokiem :wesoly:

zamiast uszlachetniacza można lać troszkę benzynki tzn 50l ropy 5l benzyny :wesoly: jak ja kupiłem sobie uszlechetniasz to zeszłej zimy zrobił sięz niego żel a niby zamarzalność -40 :D

przed zimą warto też dolać trochę do baku denaturatu żeby wyeliminować wodę

no i tak jak powyżej :D

Ja dolałem do spryskiwacza ćwiartkę denaturatu, szkoda spuszczać letni płyn i na tym koniec.

Samochód jest naszykowany na zimę nawet w czerwcu :wesoly:

Nawet nowy akumulator nie pomoże,bo większość szoferów zapomina o rozruszniku.Musi on mieć dobre tulejki,bo inaczej stawia opór i kicha.Cały prąd idzie na rozruch i na krótkim odcinku nie zdąży się podładować aku.Po paru dniach nie ma czym rozbujać silnika.

Pasek napędu alternatora, koniecznie sprwadzić naciąg. Poza tym warto skontrolować wszystkie przewody przy wyżej wymienionym. Pamiętajcie że odpalanie w zimie to masakra dla akumulatora, a dodatkowo jeżdżenie na światłach nie ułatwia mu życia. Musi mieć dobre połączenia żeby móc naładować akumulator. A dodatkowe odbiorniki prądu? Ogrzewanie tylnej szyby zabiera dużo, dmuchawa zazwyczaj chodzi na przynajmniej II biegu o ile nie wyżej. Warto jeszcze przed jesienią nawet a nie tylko zimą sprawdzić filtr kabinowy-odwieczny powód zaparowanych szyb, a także warto w miarę możliwości przewietrzyć wnętrze żeby usunąć wilgoć. Dobrze jest także wymieni dywaniki z welurowych na gumowe, w te nie wsiaka woda i nie doprowadza do dodatkowych atrakcji zwiazanych z parowaniem.

a dla bogatszych proponuję webasto które oprócz rozgrzania kabiny w zimne dni rozgrzeje też silnik przez co po odpaleniu można od razu ruszać wtrasę :wesoly: to na prawdę fajna sprawa :D tylko koszt 1500zł jak za takie urządzenie to trochę dużo :D

no tak ale jak nie masz możliwośći tego zrobić wcześniej to już lipa :D a webasto można mieć na pilota i klikasz sobie przez okno i schodzisz po 20 min a tu ciepło :wesoly:

ale skończmy OT bo się admin wnerwi :D