Skocz do zawartości

Odpalić bez problemów zimą? Tak, to możliwe ale....

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dolałem do spryskiwacza ćwiartkę denaturatu, szkoda spuszczać letni płyn i na tym koniec.

Denaturat nie wpływa jakoś niekorzystnie na szyby? Znaczy nie zamazuje czy coś takiego? Bo własnie też mam problem z płynem: prawie cały zbiornik letniego :wesoly:

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie, to po prostu rozpuszczalnik, czyści tłuste, jak spirytus.

Tylko trochę nie wtenczas ma zapach, ale przeboleję.

Jeszcze nigdy nie dmuchałem, hehe

Chyba glina nie bedzie podejrzewał, ze piłem denaturat????:kroli:!!

Przecież to odrzuca od razu!Samym zapachem.

Lepsze, niż kopniak Chucka Norrisa z półobrotu :D

ja37, Doprawiony z sokiem marchwiowym i pietruszką jest zjadliwy.

Do czasu beknięcia. :D

Koniec,bo zrobiło się OT

Proponuję jeszcze sprawdzić, czy mamy sprawne oświetlenie. Jeśli ktoś ma taką możliwość, to warto też sprawdzić hamulce: jeśli nie łapią jednakowo to przy śliskiej nawierzchni przy nagłym hamowaniu może autkiem zakręcić.

Jeszcze jedno: mamy już jesień a zima idzie wielkimi krokami: drogi będą mokre, nad ranem nawet oblodzone, więc noga z gazu

Odnośnie opon, to przy mrozach powinno się w nich zwiększyć ciśnienie o 0,2-0,3 atm więcej od nominalnego.

• 1 rok później...
Gość Anonymous

co trzeba zrobic przed zima zeby nie spotkala nas przykra niespodzianka?

podam kilka moich pomyslow i czekam na dopisanie kolejnych

1. uszczelki - zabezpieczyc silikonem zapobiegajacym przymarzaniu i ich uszkodzeniu, sa do kupienia takie ktore nie plamia, nie kleja sie itp i mozna je rozpylac

2. zamki - trzeba miec ze soba specjalny odmrazacz, ale nie w schowku bo nie otworzymy drzwi! tylko zawsze w kieszeni, wiele odmrazaczy ma rowniez wlasciwosci konserwujace

3. szyby i wycieraczki - trzeba miec w samochodzie skrobaczke lub spray do odmrazania szyb (wygodniejszy od skrobaczki!), dobrze jest nim spryskac reflektory i same wycieraczki

4. sprawny akumulator - pamietajmy ze w niskich temp to bardzo wazna sprawa, jesli nasz aku jest "na wykonczeniu" jesienia to na zime koniecznie trzeba kupic nowy

czekam na rozwiniecie listy

Trzeba zmierzyc temperature zamarzania płynu chłodzącego.

Ocenic stan opon.

Silikonem (tym co i do uszczelek) zabezpieczyc gumy wycieraczek.

Żeby szyby nie parowały za mocno zmienic filtr p-pył,jesli jest juz nieco stary i zawilgociały.

Przed zimą trzeba uruchomić szukajkę ??? . W zeszłym roku było 2 strony o tym:

http://forum.opel24.com/odpalic-bez-problemow-zim-tak-to-moliwe-ale-vt3165.htm