Skocz do zawartości

Do czego służy gumowy korek przy misce oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Już piszę.

W c20ne tez mam takie coś, tylko że u mnie ta niby rurka jest korkirm, bo ma dno.

Nie wiem, po co to jest u mnie, wychodzi u mnie naprzeciwko przeciwwagi wału, w niej akurat sa wbite jakieś 2 wystające kołki, nie mam pojacia po co są.

Dołączona grafika

• 4 lata później...
Gość maciej.m

tez kiedys na to zwrocilem uwage, najbardziej prawdopodobne to chyba jest to zaslepka ze niby w innych wersjach byl jakis czujnik. Dziwne ze u Ciebie z tego olej leci, bo jak ja wyjalem ten gumowy korek (luzno siedzi) to i tak w srodku nie ma zadnego otworu do miski olejowej.

Gość arturro-55

Miejsce na czujnik poziomu oleju, w 10 poście są zdjęcia i widać że ta miedziana rurka jest zaślepiona. Jeżeli nic nie było kombinowane to przez nią raczej nie cieknie. Mogła pojawić się nieszczelność po zewnętrznej stronie na styku z blokiem albo olej leci z pod filtra. Nie wiem czy to właściwa nazwa ale ja spotkałem się ze słowem "brok" określającym zaślepki wbijane w otwory technologiczne nap. w wale korbowym czy bloku silnika.

Miejsce na czujnik poziomu oleju, w 10 poście są zdjęcia i widać że ta miedziana rurka jest zaślepiona. Jeżeli nic nie było kombinowane to przez nią raczej nie cieknie. Mogła pojawić się nieszczelność po zewnętrznej stronie na styku z blokiem albo olej leci z pod filtra. Nie wiem czy to właściwa nazwa ale ja spotkałem się ze słowem "brok" określającym zaślepki wbijane w otwory technologiczne nap. w wale korbowym czy bloku silnika.

Wielki dzięki za info, masz rację , wyciek jest spod filtra. Nie dawało mi to spokoju, więc wlazłem jeszcze raz pod auto i po wyjęcie tego korka okazało się, że jest zaślepiony :P