Skocz do zawartości

Ile powinna palić Astra z silnikiem 1.7 TD (68 -konnym)?

Rekomendowane odpowiedzi

W astrze G 1.7 TD (oplowski) ciśnienie doladowania wynosi 0.7 bara przy 4500obr. Czyli nie jest zbyt wielkie. A jak wygląda pod tym względem 1.7DTI ?

W 1,7dti jest nie wiele wieksze i

wynosi 0,72 bara przy 4400 obr/min

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

W astrze G 1.7 TD (oplowski) ciśnienie doladowania wynosi 0.7 bara przy 4500obr. Czyli nie jest zbyt wielkie. A jak wygląda pod tym względem 1.7DTI ?

W 1,7dti jest nie wiele wieksze i

wynosi 0,72 bara przy 4400 obr/min

A to dziwna sprawa, że z postów właścicieli 1.7dti wynika, ze doładowanie jest znacznie odczuwalne. Właściciele 1.7TD (GM) narzekają na to, ze nie ma momentu znacznego przyrostu mocy. Ciekawe skąd to się bierze, skoro różnica w doładowaniu jest tak mała? :)

Opel Astra I 1,7 TD (1991-1998)

Typ silnika 17DT (TC4 EE1 Isuzu)

Moc maksymalna 60 kW (82 KM)

Moment maksymalny 168 N×m

Opel Astra II 1,7 TD (1998-1999)

Typ silnika X17DTL

Moc maksymalna 50 kW (68 KM)

Moment maksymalny 132 N×m

Opel Astra II 1,7 DTi 16V

Typ silnika Y17DT

Moc maksymalna 55 kW (75 KM)

Moment maksymalny 165 N×m

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Czyli pozostaje powymieniać filtry i jeździć http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/smile.gif .Trzeba się przyzwyczaić do dynamiki tego samochodu (nie będzie łatwo :lol: ,wcześniej jeździłem Alfa Romeo benzyna).

Pozdrawiam

Wojtek

Ja wogule nie rozumiem po co ktos patrzy na cisnienie doladowania przy obr 4000 i wiecej kiedy to juz zawor WG jest otwarty. Patrzyc nalezy kiedy ( przy jakich obrotach) jest osiagane dane cisnienie i ile wynosi dawka wtryskowa (ile mg).

1.7 TD to mul i tyle. Dal mnie porazka ze wmontowali taki silnik do auta wazacego prawie 1300 kg a jeszcze w kombi to porazka totalna. Troszke mi brakowalo mocy w 2.0 a po porownianiu do 1.9 TDI ( 110KM) vaga to juz nawet moja kobietka byla w niebo wzieta.

barteklodz, chyba przesadziles;) TC4EE1 ma 168Nm

się przypomniał wykres znajomego po podkręceniu i te Nm zostały w głowie :lol:

Witam.Powoli się przyzwyczajam do jazdy dieslem.W zasadzie po mieście całkowicie wystarczy ( i tak nie da się szaleć po tych naszych dziurawych drogach), na trasie jest trochę gorzej ale ujdzie.Grunt ,że jak na razie jest bezawaryjna :mrgreen: ,czego nie dało się powiedzieć o Alfie :beer:

Pozdrawiam

Wojtek