Skocz do zawartości

problemy z odpalaniem corsy b 1.2 po dłuższym postoju

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec zacząć od wymiany akumulatora? A czy EPS może mieć też z tym coś związanego? słabo mi działo ele. wspomaganie, regulowałem czujnik ale nie jest dokłądnie tak jak powinno być.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Co odłacza eps-a?, on sie nie odłącza po wył. zapłonu, nie może.

Sugeruje sprawdzić jakie jest natężenie na klemach pobieranego prądu z wyłączonymi wszystkimi pierdułkami.

Gdzieś wyczytałem, że gdy akumulator jest słaby nie ma poprostu siły odpalić EPSa i zapisuje go jako błąd sterownik, ale nie wiem czy to prawda.

A więc wracając do tematu cięzkiego odpalenia auta, wczoraj wyczyściłem przepustnice była naprawdę brudna, do tego wymieniłem filtr powietrza i póki co wczoraj wieczorem i dziś rano auto odpaliło bez dodawania gazu, zobaczę na dniach jak to będzie dalej wyglądało, zlikwidowałem również objaw lekkich szarpań jak zdjąłem nogę z gazu podczas jazdy.

• 3 tygodnie później...
Gość klaudia281290

Witam!bardzo proszę o pomoc gdyż zaczęło się od tego, że auto dusilo się podczas przyspieszania,jakby brakowało mocy i też podczas redukcji biegu jak chciało się skręcić w jakąś drogę, to przy ponownym dodaniu gazu nie miała mocy. Więc jak już wymieniłam silniczek krokowy,sprawdziłam przepływomierz z innego auta,pojechałam do mechanika który zczytal że sonda lambda nie ma napięcia,a dodam,że auto ma ładne spalanie ok 6 l w cyklu mieszanym. To za namową mechanika kupiłam uniwersalna sondę lambda i na początku szarpalo gorzej,ale potem tak jakby było troszkę lepiej. Ale do czasu,dzień po wymianie, Po dłuższym czasie, po nocy,nadeszły mrozy,nie mogłam zapalić auta,akumulator ok,bo rozrusznik kręci,tak jakby chciała zapalić,ale nie mogła,niereaguje na pedal gazu,dodam że jak już raz zapali, bo po meczeniu rozrusznika to potem pali od razu..pomóżcie proszę, bo już nie wiem co mam z tym autem zrobić. Przepraszam za kłopot. Corsa B 1.0 12v.

Edytowane przez klaudia281290

Może być jeszcze czujnik temp.Pokazuje sterownikowi że jest ciepły silnik i nie daje tzw.ssania.Kontrolki (check)ci się rozumiem nie świecą?

Gość klaudia281290

Ale czujnik temperatury płynu chłodzącego?nie świeca się właśnie żadne checki, zmieniłam sondę na tą stara i też nie chcę za pierwszym odpalic:-/ też oryginalny czujnik jak coś? A może to coś innego? Proszę o pomoc.