Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i Koleżanki,

Przytrafiła mi się nietypowa sytuacja. Wsiadam dzisiaj do auta, przekręcam kluczyk, jak zwykle zegary się podświetlają ale tym razem licznik km (oba, dzienny i ten pod nim) się nie podświetla. Włączyłem/ wyłączyłem pare razy i nic, przyjechałem do pracy, znowu powłaczałem stacyjke pare razy i nic. Czarna dziura na liczniku, przestał wyświetlać. I w związku z tym mam pare pytan:

1. Czy to się naprawia ? czy lepiej kupic nowy na allegro (mam silnik disla 1.7), można to naprawić samemu. ? (Udało mi się wyjąć cały licznik, sprawdziłem żaróweczki diodowe i są ok, założełem więc spowrotem lecz licznik dalej nie wyświetlał nic)

2. Co mogło być tego powodem ?

3. Może mniej ważne ale, interesujące czy wtedy gdy licznik km nic nie wyświetla czy km się nabijają ? Tak wogóle czy km się nabijają na liczniku ? czy nabija je komputer a tylko na liczniku się wyświetlają ? Pytam bo nie wiem czy jak kupie nawet dobry licznik czy uszkodzeniu moglo ulec także coś innego

4. Szrot na ślasku gdzie znajde taki licznik ?

Dzięki za odp.

https://forum.opel24.com/topic/14862-licznik-km/

Co mogło być tego powodem ?

Diody podswietlaja tylko kontrolki a do podswietlania zegarow i wyswietlacza km sa zarowki takie male. Zeby bylo jeszcze smieszniej to do podswietlania wskaznika km jest zaroweczka ale taka ciut inna bo o innym ksztalcie i w kolorze mlecznym ( ladnie rozprasza swiatlo). Mozesz sukac w serwisie tej zaroweczki albo wsadzic ta zwykla ( nierozpraszajaca) o parametrach 12V i 1,1 lub 1,2 wata.

Jesli wymienisz licznik to bedziesz musial skalibrowac przebieg ale uwago bo nie we wszystkich da sie.

https://forum.opel24.com/topic/14862-licznik-km/#findComment-225599

Co mogło być tego powodem ?

Diody podswietlaja tylko kontrolki a do podswietlania zegarow i wyswietlacza km sa zarowki takie male. Zeby bylo jeszcze smieszniej to do podswietlania wskaznika km jest zaroweczka ale taka ciut inna bo o innym ksztalcie i w kolorze mlecznym ( ladnie rozprasza swiatlo). Mozesz sukac w serwisie tej zaroweczki albo wsadzic ta zwykla ( nierozpraszajaca) o parametrach 12V i 1,1 lub 1,2 wata.

Jesli wymienisz licznik to bedziesz musial skalibrowac przebieg ale uwago bo nie we wszystkich da sie.

Dzięki kolego wesol, wymieniać licznik chciałem w ostateczności. Musze dzisiaj rozkręcić ten licznik i poszukać żaróweczki o której mówisz. Z tą kalibracją licznka zabardzo nie rozumie. Chodziło ci o to żeby dopasować stan nowego licznka do stanu starego licznkia ? Czyli dodatkowa robota na kompie ? Dlaczego to takie ważne ?

[ Dodano: Sob Lis 08, 2008 18:35 ]

Problem rozwiązany, wymieniłem żaróweczkę diodową 1.5 W, 12 V na nową. Cena w ASO 4,06 zł I Licznik działa. Pozdrawiam !

https://forum.opel24.com/topic/14862-licznik-km/#findComment-225596