Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariovectra16v

witam wszystkich,mam taki problem,nie chce się rozwinąć środkowy pas bezpieczeństwa,próbowałem na wszystkie sposoby i nic,ostatnio był używany chyba w lipcu,pomóżcie

moja Viki 96 r. sedan

https://forum.opel24.com/topic/15574-pas-bezpiecze%C5%84stwa-nie-chce-si%C4%99-rozwin%C4%85%C4%87/

srodkowy pas bezpieczenstwa-rozwinac?? z tego co rozumie to ten na tylnej kanapie, wiec on sie nie rozwija tak jak pozostale pasy, mozna go wydluzyc lub skrocic na klamrze. w zasadzie to jest wszystko co mozna z nim zrobic dlatego ze ten pas to pas biodrowy tylko...bez czesci obojczykowej...pozdro

Gość mariovectra16v

srodkowy pas bezpieczenstwa-rozwinac?? z tego co rozumie to ten na tylnej kanapie, wiec on sie nie rozwija tak jak pozostale pasy, mozna go wydluzyc lub skrocic na klamrze. w zasadzie to jest wszystko co mozna z nim zrobic dlatego ze ten pas to pas biodrowy tylko...bez czesci obojczykowej...pozdro

to nie jest pas biodrowy,wychodzi z górnej części fotela i przykręcony jest na dole,rozwija się jak wszystkie inne pasy :]

Gość mariovectra16v

przerypane

z tych przypadkow ktore znam

zakonczylo sie nia zmianie oparcia razem z pasem

tego się obawiałem,w sumie i tak ich nie używam ale bardzo nie lubię jak coś nie działa :lol:

może jeszcze ma ktoś jakąś radę dla mnie,nie chciałbym zmieniać całego oparcia,masakra :lol:

Gość Anonymous

weź rozbierz to i zobacz może blokada nie puściła kiedyś udało mi się to zrobić w renówce 2 uderzenia młotkiem rozwiązały sprawę tylko nie orientuje się jak to rozebrać

spotkalem podobvny problem w zafirze

pas (automat ktory go zwija i rozwija) zamocowany jest w sradku i osadzony na takich bolcach

w tej zafirze kto raz sie odpial i to szybko sie zwnielo i przypadkowo wylamal sie jeden z tych bolcow - niestety okazalo sie to nienaprawialne

niestety tak jak tu pisza - skonczylo sie na wymianie tego sredkowego fotela

u ciebie takiej opcji nei ma i musisz szukac alej kanapy

Gość Anonymous

spróbuj naprawić bo nie na tym rzecz polega żeby zaraz wydawać pieniądze i kupować nowe,

(a kto próbuje ten może naprawi)

Nie rozbierałem w oplu jeszcze, tylko w poldzie.

Tam był taki plastikowy element, który wychylał się pod działaniem sił bezwładności i blokował zapadkę, która nie daje pasa rozwinąć.

nie macie tak, że przy hamowaniu tez pas się nie da ruszyć?

Na pewno macie.

Myslę, że zasada działania jest taka sama.

Może pomoże puknięcie młotkiem, może zmiana położenia (poruszać oparciem), jak wykombinujesz, to opisz.