Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
gomezzz1, zaraz jak zrobiłem prawo jazdy ujeżdżałem dużego fiata :lol: i od tej pory nie widziałem tak skutecznych długich w żadnym innym aucie, nawet współczesnym, choć same krótkie świeciły z 5 metrów przed maską ;) .

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W AG sa zarowki H7 do mijania i HB3 do drogowych. W AF sa H4 na oba rodzaje swiatel. W H4 nie moga swicic oba włókna na raz i dlatego jedne gasnie a drugie sie zapala. W AG mijania swieca szeroko a blisko( poprawnie jak w innych autach) a drogowe swica wasko ale daleko - inaczej jak w autach z lampami na H4 gdzie same drogowe swieca szeroko i daleko. Zreszta dwa zarniki na raz maja moc ponad 100 wat a wiadome jest ze zarowki 100 watowe ( te bez homologacji co tak ludziska kupuja w marketach) niszcza odblysniki.

Podsumowujac. W AG maja sie swiecic oba rodzje swiatel po przelaczeniu na drogowe. Tak jest zaprojektowane przez producenta. Zresta tak samo mam w golfie 4.

gomezzz1, zaraz jak zrobiłem prawo jazdy ujeżdżałem dużego fiata :lol: i od tej pory nie widziałem tak skutecznych długich w żadnym innym aucie, nawet współczesnym, choć same krótkie świeciły z 5 metrów przed maską ;) .

no mnie sie dopiero teraz dostal duzy fiat

mozan zrobic wlasnie tak ze masz 4 mijania i 4 dlugie - dajezs 2 wloknowe zarowki i torche kabelkologi i juz (a do teog jeszcze 2 pary halogenow i ...)

w F tez da sie to przerobic zeby ten mniejszy zarnik swiecil caly czas

Gość Anonymous

jak obiecałem tak zrobiłem zapytałem kumpla i u niego jest tak jak i u ciebie świecą oba światła jednocześnie więc chyba ta kwestie można uznać za zamkniętą i co prawda takie zjawisko jest w większości samochodów i wszystkich marek :lol:

Gość Sly_1981

Przeciez to juz w oznaczeniach lampy jest zaznaczone wśród tych znaczków odnośnie homologacji lampy. Jest znaczek HCR co oznacza że w lampie są światła halogenowe mijania i drogowe, gdzie drogowe świecą jednocześnie z mijania. Gdyby nie mogły świecić razem oznaczenie by było HC/R.

Gość gomezzz1

z tymi światłami to chyba jest tak jak pisze loratan, w więksości samochodów co mają żarówki oddzielne do krótkich i oddzielne do długich bo w przypadku H4 to raczej jest rozdzielone chyba że sobie ktoś "zblokuje"

Sly_1981 a o tym to nie wiedziałem...ale teraz już wiem :lol:

tak dla wiekszego rozeznania to HC to swiatla halogenowe mijania HR to halogenowe drogowe, DC to wyladowcze( xenony mijania i analogicznie DR to xenony drogowe, HCR to mijania i drogowe a HC/R to miajnia lub drogowe i podobnie jest z xenonami DCR DC/R

Gość Anonymous
gomezzz1, na H4 jest tak samo wszystko zależy od tego jak jest zrobione w przełączniku ale zazwyczaj jest tak że prąd na długie jest kierowany(rozdzielany) ze świateł mijania kto nie wierzy niech sprawdzi

• 7 miesięcy temu...
Gość Anonymous

Witam

Czytałem że można tak podłączyć światła ( poprzez wygięcie blaszki w przełączniku ) że na długich bede miał długie i mijania.Mam fabryczne światła-nie żadne aniołki.Zalezy mi na dobrym oświetleniu drogi w nocy bo długie trasy robią swoje.Myślałem tez nad podłączeniem dodatkowych świateł ale za dużo chyba zabawy z tym.Czy taka modyfikacja przez blaszke sie sprawdzi?A może coś innego?

Auto ASTRA F 1993 kombi