Skocz do zawartości

wymiana ramienia wycieraczki tylnej opel astra II kombi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość opel24kris

Nie jedna juz w zyciu sciagalem wycieraczke ktora byla nabita bardzo mocno ze kilku znajomych sie poddawalo i ja nie widzielm problemu. Trzeba poprostu polozyc na ramie wycieraczki ( tu zaraz przy osi obrotu) kawalek klepki drewnianej i przez nia poprostu uderzyc mlotkiem. Mozna tez oczewiscie uderzac mlotkiem gumowym lub drewnianym(stolarskim) i jak sie lekko ruszy to rozruszac dalej i zejdzie. W golfie mialem tak zapieczon ze normalnie masakra byla i zeszlo po takiej iperacji.

Witam.

Powiem jak ja próbowałem ale bez rezultatu. Mianowicie nakręciłem zwykłą nakrętkę na śrubę od ramienia i w nią uderzałem młotkiem przez 1h na przemian polewając co jakiś czas wd40. Zatem Twoja metoda nie jest do końca skuteczna. Pozdrawiam

Ale tak to waliles w ta oske na ktorej jest nabite ramie wycieraczki. Uderz w ramie wycieraczki tak 2 cm od oski. Tak nie za mocno bo peknie to ramie bo zazwyczaj jest z alu. Pukaj raczje tak srednio i jak juz sie deczko ruszy to recznie tym ramieniem ruszaj i zejdzie. Oczewiscie nakretka podczas calej operacji jest sciagnieta. Sciagalem juz tak wycieraczki tylne w gofie 3, 4, polo, meganie oraz przednie w golfie 4, kadecie, meganie. A tylko dodalem kiedys auto do mechanika i mi zlamali wycieraczke.

Również walczyłem z tym ramieniem.Nie szło tego ruszyć,żadne WD-40 nie pomagało.

Oto mój sposób.Musisz wyłamać ten plastik co jest wkoło śruby.Pod nim znajduje sie taka metalowa nakrętka.I tą nakrętkę delikatnie naciąłem brzeszczotem, potem użyłem młotka i ładnie zeszło.

Jak juz wspominalem sciagali mi w warsztacie sciagaczem do wycieraczek i zlamali to ucho bo jest z alu. Nie ma gwarancji ze jak jest mocno nabita to ze sciagaczem sie jej nie zlame.

• 2 miesiące temu...

Sorry, że się wtrącę , ale facet myknął to tak szybko, że ja zauważyłem dopiero jak podchodził i dawał mi ramię do ręki. Równy gość bo jak wspominałem nic nie wziął.Tylko tyle, że z bolidem zawsze doniego jeździłem. Choćby nawet wziął 20 PLN to szyba jest droższa.

Ramię wycieraczki też.

Pozdrawiam.

Gość Mariusz_760301

Panowie dlaczego wszyscy tak ufacie temu WD40 :D:D To jest gniot jakich mało.

Uważam, że jak WD40 nie da rady poluzować śrub to każdy inny srodek poradzi sobie z tym bez problemu :D

Dobry łatwo dostępny środek to SONAX MOS2 - jest w każdym markecie. Luzuje śruby i likwiduje piski łożysk.

http://www.sonax.bialystok.pl/p,sonax_olej_mos_2,200.html

Jak słyszę WD40 to mnie :drunk::drunk: :crazy: :shaking2:

Typowe ściągacze do ramion wycieraczek. http://www.wjjeeps.com/wipers/wiper_wj_03.jpg

Jedyna wycieraczka z którą sobie nie radzą to tylna Renault Scenic :drunk: