Skocz do zawartości

Corsa B duże spalanie z powodu awarii czy krótkiej jazdy?

Rekomendowane odpowiedzi

na SWAP wydasz tyle co za nowy silnik , osprzet , i mechanika. ja takie rzeczy robilem za 300 zl z tym ze samochod oddawalem tego samego dnia z powrotem wlascicielowi.

licz ze przy zmianie silnika bedziesz musial zmienic :

kolektor wydechowy , sprzeglo , osprzet silnika , komputer

(jesli skrzynia ma zostac ta sama.)

• Odpowiedzi 27
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Powiem ci, że jak robiłem swap na c20ne, to się zmieściłem w 2000, już dało się jeździć, ale niestety rzeczy "pomocnicze" wymagają tez zmiany na inne, tyle, że to da się rozciągnąć w czasie.

Gość Anonymous

Jeszcze mam kilka pytań i nie będę Was już męczyć. ;)

Znowu trochę poszukałem i skrzynie na pewno musiałbym wymienić gdybym kupił silnik X14XE (90KM 16V, skrzynia F15/5 CR)

( http://images24.fotosik.pl/323/398834f26b3ab343.jpg )

Natomiast w silnikach 8 zaworowych znacznie tańszych (wg Allegro) niż x14xe, wg tabelki są skrzynie F13/5 WR lub /5 CR(C14SE) (jaka różnica między CR a WR?) może by pasowała moja stara skrzynia od 1.0, mam F13 ale nie wiem czy WR czy CR czy jeszcze coś innego - nie mam pojęcia.

Podsumowując, jaki byście polecali silnik? X14XE 16V ma 90KM, X14SZ, X14NZ 8V mają ich mniej (NZ ma 60KM C14SE 82KM ale ten silnik będzie raczej trudno dostępny - krótki okres sprzedaży)

Swap, planowałbym zrobić we wrześniu, może w lipcu, jak wpadnie kasa.

Ostatnie pytania, żeby się czegoś nowego dowiedzieć:

*stopień sprężania - jak to jest z tym, bez znaczenia, czy lepszy jest niski lub wysoki?

*układ zasilania paliwem - co lepsze wtrysk 1 czy wielopunktowy, jeśli mam silnik z wielopunktem (E) to wymieniając na 1 punkt (Z) będę musiał coś dodatkowego wymienić, czy to się kompletnie nie opłaca i lepiej zostać przy wielopunkcie?

Jeśli będe wymieniał skrzynie, to do tej wymiany coś jeszcze będę musiał dodać?

chyba wszystko ???

CR / WR to oznaczenia czy skrzynia jest krotka/dluga (krotsze / dluzsze przelozenia)

ja polecilbym C14SE i X14XE wg mnie sa to dwa dobre silniki.

wtrysk wielopunktowy jest lepszy , i lepiej zostac przy takim.

a moze lepiej sprzedaj corse i kup sobie inna juz z 1.4 na pokladzie , mysle ze bedzie taniej , i jak fabryka nakazala , (jako SWAP'owicz moge potwierdzic to ze przy przekladce silnika zawsze po jakims czasie cyrki wychodza)

Gość Anonymous

Jest tylko 1 rodzaj skrzyń F13 i długość przełożenia w niej można zmieniać w dość łatwy/tani sposób czy są to zupełnie inne konstrukcje? Szukając na allegro, nie wiedziałem w ogóle tych oznaczeń CR/WR.

Wiesz może jaka długość przełożenia jest w silniku X10XE, lub jak można to sprawdzić nie demontując samej skrzyni?

Gość Anonymous

To akurat wiem, że w tym silniku jest taka skrzynia, bardziej interesuję mnie:

Jest tylko 1 rodzaj skrzyń F13 i długość przełożenia w niej można zmieniać w dość łatwy/tani sposób czy są to zupełnie inne konstrukcje? Szukając na allegro, nie wiedziałem w ogóle tych oznaczeń CR/WR.

Wiesz może jaka długość przełożenia jest w silniku X10XE, lub jak można to sprawdzić nie demontując samej skrzyni?

##

a właśnie, mam imo czy wymieniając silnik i od razu kompa, będą jakieś problemy?

##

http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=14728&start=0

wg tego tematu mam jednak skrzynie CR :beer: