Skocz do zawartości
Gość Anonymous

Włacza sie ABS przy malych predkosciach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

oto taki problem - jazda w korku czyli 10-20km/h i lekko naciskam pedal hamulca wszystko odbywa sie jak nalezy ale tuz przed zatrzymaniem czuc jak wlacza sie abs czyli robi "br brbrrr" i lekko wali w pedal. dzieje sie to tylko przy tych predkosciach i to czasami.

Nie pala sie zadne kontrolki i samochod hamuje jak nalezy.

pozdrawiam


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

skoro tak robi to znaczy ze dziala

i tak ma dzialac jak wykryje blokujace sie kolo

wiec kontrolki sie nie beda palic bo nie maja po co

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

tylko ze "nie czuje" aby jakies kolo sie blokowalo:(


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po to jest ABS zeby sie nie blokowalo

wiec tego nie poczujesz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

jezeli nie miales tego wczesniej to sprawdz czujniki,gdy odleglosc od czujnika do tej {zebatki} lub jego opornosc beda nie wlasciwe ABS moze zglupiec :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to wtedy zapala sie kontrolka ABS

i wywala blad


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

oto taki problem - jazda w korku czyli 10-20km/h i lekko naciskam pedal hamulca wszystko odbywa sie jak nalezy ale tuz przed zatrzymaniem czuc jak wlacza sie abs czyli robi "br brbrrr" i lekko wali w pedal. dzieje sie to tylko przy tych predkosciach i to czasami.

Nie pala sie zadne kontrolki i samochod hamuje jak nalezy.

pozdrawiam

jakie sa warunki na drodze? zimno/cieplo mroz/dodatnio mokro/sucho?

mozesz sprawdzic tez tloczki, moze jakis nie odbija... nie grzeje ci sie jakies kolo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Dzieje sie to na suchej nawierzchni. Bez zadnych poslizgow - jak sie troche wysuszy to sprawdze to co proponujecie. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

a nie masz jakiegoś łożyska w kole do wymiany ja tak miałem , najpierw włączał się abs tak jak u ciebie potem zaczęło huczeć łożysko wymieniłem i spokój ,

ps. łożysko jest razem z czujnikiem od ABS i piastą koszt 350pln około pozdrawiam


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Dzisiaj podpialem kompa i sprawdzilem co pokazuja czujniki predkosci kola - wyszlo ze wszystkie pracuja - pokazuja ze kolo sie kreci - w km/h :roll: kazdy z osobna - bledow tez nie bylo. Musze jeszcze posprawdzac przewody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a w trakcie testu czules to buczenie? tzn robiles test podczas jazdy?

jesli tak to zostalo sprawdzenie czy nie masz przypadkiem zwichrowanych tarcz...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

raport

w czasie testu hamulce dzialaly normalnie bez ABS - bo podlaczony komp wylacza abs i kontrole trakcji. Przy czym wymienilem klocki bo zaczelo cos szorowac - okazalo sie ze klocek wewnetrzny ze strony kierowcy byl zdarty calkowicie z okladzin i juz sie zaczela blacha, przy czym klocek zewnetrzny posiadal jeszcze okladziny i nawet nie dzialal "mechanizm piszczenia" w klockach do wymiany (taka blaszka przyczepiona ).

po wymianie jest lepiej ale jeszcze wystepuje wlaczanie sie abs przy zatrzymywaniu sie w trakcie lekkiego hamowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

raport w czasie testu hamulce dzialaly normalnie bez ABS - bo podlaczony komp wylacza abs i kontrole trakcji. Przy czym wymienilem klocki bo zaczelo cos szorowac - okazalo sie ze klocek wewnetrzny ze strony kierowcy byl zdarty calkowicie z okladzin i juz sie zaczela blacha, przy czym klocek zewnetrzny posiadal jeszcze okladziny i nawet nie dzialal "mechanizm piszczenia" w klockach do wymiany (taka blaszka przyczepiona ). po wymianie jest lepiej ale jeszcze wystepuje wlaczanie sie abs przy zatrzymywaniu sie w trakcie lekkiego hamowania.

 

Czy udało Ci się usunąć definitywnie problem. Ja mam identyczny objaw. Jak toczę się 5km/h i lekko wciskam pedał hamulca to mi działa ABS. Po podpięciu kompa wszystkie czujniki pracują tylko na postoju wskazują prędkość 3km/h (może to jakieś przekłamane bo używałem Delphi). Jak jest odłączony ABS/TC hamulce działają poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wymiana przedniej piasty wraz z czujnikiem rozwiązał problem. U mnie piasta była tak skorodowana, że niemalże zespawała się ze zwrotnicą. Sporo walenia młotem było zanim udało się te dwa elementy rozdzielić. Korozja była tak duża przy czujniku, że aż dziw bierze że nie wywalało błędów.

 

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.