Skocz do zawartości

Obroty przy starcie astry II 2,0DTL?!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil_os29

Witam,

Poszukuję diagnozy u swojego "nowego"auta. Przy odpalaniu auta, wskazówka obrotomierza nie wskakuje od razu na obroty ok.900 a robi to z poślizgiem ok.1-2sek. Czasem akurat jest też tak że tego poślizgu czasowego nie ma, a dzisiaj np. miałem sytuację,że obroty obrotomierza jak i wskazówka na zegarze ilości paliwa wskoczyły w tym samym momencie ale z ok.1-2 sek. opóźnieniem... Co może byc przyczyną? czasem słyszę,że może to byc wina nie najnowszego akumulatora, czasem iż może to byc problem z alternatorem.Pozdrawiam świątecznie :wink:

Postaram się jak najszybciej zmierzyć te napięcie,niestety teraz nie mam czym i gdzie.Dzięki

https://forum.opel24.com/topic/19492-obroty-przy-starcie-astry-ii-20dtl/

Gość andrzej_m55

kamil_os29, poprawiłem twój post

a dla czego? bo nawet w szkole nauczyciel nie pozwala używać kolorów jak ty to zrobiłeś

miłego dnia życzę

https://forum.opel24.com/topic/19492-obroty-przy-starcie-astry-ii-20dtl/#findComment-177345

• 2 tygodnie później...
Gość kamil_os29

Kilka dni temu, skasował mi się licznik przebytych kilometrów. Hmm...myślałem,że mi go ktoś skasował ale jednak nie. Już wtedy zaświeciło się światełko w tunelu,że już pora na wymianę tego nieszczęsnego akumulatora z pierwszego postu w tym temacie. 2 dni temu chciałem sobie skoczyc asterką do sklepu a tu problem... Niby kręci silnik ale nie palił. Nie walczyłem usilnie a zadzwoniłem do kolegi. Inny mówił,że mam alternator do wymiany inny że pewnie akumulator. Przyjechał jeden z nich z kablami i podłączyliśmy pod jego akumulator. Podładowany w końcu zapalił ??? sprawdziliśmy elektronicznym czytnikiem od razu alternator (po rozgrzaniu silnika i 10min ładowaniu samochodu) i wszystko wygląda OK, ok.14,28.

Poleciałem w końcu kupic nowy akumulator i od razu lepiej, chociaż portfel chudszy. Obroty wskakują od razu po odpaleniu a nie z "poślizgiem" ok.2-3 sek. Pali bez problemu i mam nadzieję posłuży na dłużej ???

https://forum.opel24.com/topic/19492-obroty-przy-starcie-astry-ii-20dtl/#findComment-174774