Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jak w temacie mam ostatnio problem z moim opelkiem.

Rano często jeżdzę samochodem i przydaje mi sie dmuchawa aby troche nagrzać samochód.

Zaczynając jechać z zimnego silnika ogrzewanie ociepla się i chwile dmucha, następnie jednak po osiągnięciu stanu 90stopni zamienia sie na zimne. Nie wiem w czym tkwi problem, aczkolwiek bardzo mnie to denerwuje.

Termostat wymieniałem jakies 2 miesiące temu i po wymianie była rewelacja gorące jak nigdy, a teraz poprostu zimne przy gorącym silniku.

Druga sprawa dodatkowa, wydaje mi sie ze to czujnik walu, ale wole zapytać. Obroty są caly czas 1100 dopiero po zatrzymaniu samochodu i pozostawieniu właczonego na biegu jałowym spadaja do 900 myślę ze to czujnik walu chociaż na pewno również uszczelka pod głowicą puszcza. Dodatkowy opis do tego to: podczasw uruchamiania samochodu z zimnego silnika musi chwile potrwac i slychac jakby ssanie sie wlaczalo i wylaczalo i samochod szarpie na początku i obroty to 1000 dopiero jak go zlapie to 1100 zastanawiam sie tylko czy to wina glowicy ( uszczelki) czy moze jednak samego czujnika walu. Chcialbym dowidzieć się jak mogę to sprawdzić.

https://forum.opel24.com/topic/19828-dmuchawa-opel-corsa-b-najpierw-ciep%C5%82e-powietrze-pozniej-zimn/

Gość andrzej_m55

witam

może sprawdź jak się nagrzewają węże przy chłodnicy bo może to był felerny termostat

a może po prostu układ jest zapowietrzony

a jak masz uszczelkę walniętą to od tego zacznij bo wszystko jest z tym związane

powodzenia

Też myslę, że układ zapowietrzony.

I też myslę, że przez uszczelkę pod głowica.

Obroty są caly czas 1100 dopiero po zatrzymaniu samochodu i pozostawieniu właczonego na biegu jałowym spadaja do 900

Tak działa czujnik prędkości pojazdu, tu masz ok.

problem polegał na tym ze płynu nie było ! a w ogolę tego nie sprawdziłem początkowo, jestem teraz bardzo ciekaw dlaczego go tam nie było.

no i po dolaniu płynu było juz ok czy jakiś wyciek?

Ponieważ teraz zastanawiam sie czy to poprostu od ciepła czy poprostu jest wyciek bo 2 miesiace temu płyn był wlewany nowy chłodnica nowa a tu teraz coś takiego?

Gość andrzej_m55

bo 2 miesiace temu płyn był

nie potrafię was zrozumieć wy pod maskę zaglądacie jak silnik przestaje pracować :wink: