Skocz do zawartości

Opel Astra G 1.7 DTI 2002r silnik ISUZU czy można to lać?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam serdecznie,

Jestem nowy na forum, od niedawna mam asterkę, jest to mój pierwszy samochodzik i nie ukrywam,że jestem z niego bardzo zadowolony mimo,że już po 4000 km (obecnie ma 145000) padł prawy przegub. Zdarza się ;) Ale mam bardzo ważne pytanie:

CZY DO TEGO AUTKA MOŻNA LAĆ BIODIESEL? Czy ten silnik jest do tego przystosowany?

Nie chce się zatrzymać na trasie z rozwalonym silnikiem więc wolę spytać - Kto ma takie autko i tankuje BIO?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/20775-opel-astra-g-17-dti-2002r-silnik-isuzu-czy-mo%C5%BCna-to-la%C4%87/

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Wiooreck

Ja powiem szczerze, do swojej Astry zrobiłem taką mieszankę kiedyś: za 70 zł wlalem ON i za 30 zł wlałem Biosteru, czyli 20 litrów ON i 10 litrów tego Biosteru na pusty bak. Wielkiej różnicy w przyspieszeniu nie widziałem, silnik też nie wybuchł ;) Kuzyn do golfa II leje tego Biosteru i jak narazie zrobił na nim 2000 km i nic mu nie jest. Pewnie to jest jak z gazem do benzyniaków. Tańszy odpowiednik, mniejsza moc, bardziej męczy silnik.

Ja też chciałbym wiedzieć czemu NIE, bodom, hę??

Gość Anonymous

Dokładnie. Dlaczego "NIE!"? Co do tego,że można lać 100% BIO na pusty bak w pewnych modelach aut i nic się nie dzieje to wiem, natomiast jak to konkretnie jest z tym modelem astry? W sumie 2002r i silniki raczej nie były opracowywane pod BIOpaliwa także chętnie zobaczę merytoryczną opinię na ten temat bo jeśli ma być tylko lekki spadek mocy to będę lał bo wychodzi jakieś 70gr taniej na 1 litrze. Także czekam na odpowiedź fachowca ;)

W lato mozesz lac to bio ale w zime to bym raczje juz lał zwykłą rope. Szkoda silnika. Nie jest to coprawda ani na pompowtryskach ani na common railu wiec nie ma obawy. Mozesz tez lac tak pol na pol i tyle. Przepali wszystko bez obaw. Ja mialem AG 20DTL a teraz gofa4 TDI i nie lalem zadnej sieczki- nie widze sensu ani oszczednosci- dla 5 czy 10 zl- nie warto.

Gość Wiooreck

W zimę to i tak zwykła polska ropa się nie nadaje i trzeba lać uszlachetniaczy :wesoly: nie wiem jaki ma sład BIO, ale ropy też tam pewnie trochę jest...

Nie wiem jak tam w twoje okolicy ale umnie ropa jest jaknajbardziej w porzo. Zalewam zawsze w Szczecinie i jest tam klika stacji z dobrym ON jaki noPB a takze stacje doświadczalne co sa pod ciaglym nadzorem.

Gość Wiooreck

Do -7 stopni C też nie narzekałem puki temperatura nie przekroczyła tego progu. Paliwo lekko zmarzło, wytrąciła się parafina i był problem z odpalaniem. A nie powiem, bo tankowałem na Bliskiej i zapewniali mnie że paliwo zimowe :wino:

Dobra, nie róbmy większego offtopu już :) Mnie jeszcze zastanawia stanowcze NIE bodoma... :wesoly: