Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam, mam problem z klimatyzacja. A mianowicie mialem nieszczelny układ, wiec pojechalem do serwisu gdzie mi uszczelnili uklad, odgrzybili uklad, uzupelnili czynnikiem + barwnik. No i myslalem ze to zalatwi sprawe, ale jednak nie do konca. Gdy wlaczam klime (manualna) to nie zawsze sie odpala ta klima, a nawet jesli sie zalaczy to pochodzi z 10 sekund i zaraz ustaje. Tak wiec pojechalem do serwisu(innego), ogarneli sprawe jeszcze raz - uklad szczelny... wiec to nie taka przyczyna. Mechanik stwierdzil ze modul (czy sterownik) od wentylatorow/klimy - to cos co sie znajduje przy lewym, przednim nadkolu zdechniety lekko jest. Tak wiec nie ma innego wyjscia jak wymienic ta czesc. Wiec sobie szukam na allegro takiego czegos... bo uzywane ale sprawne jest tansze niz nowe w ASO. Tylko pojawia sie problem bo nie znam oznaczenia modulu u mnie w astrze. Czy musi to byc identyczny modul? W ASO kolo powiedzial mi ze to moze byc dowolny modul, aby tylko obslugiwal klime, bo niektore sa bez klimy. Ale na aukcjach niektorzy podkreslaja ze dany modul jest do diesla, a inny do benzyny. Jeszcze inni zwracaja uwage na rocznik samochodu. Wiec poradzcie co kupic, ze lipy nie bylo.

Ja mam astre II z 1999 roku, diesel 2.0 DTL (czy to DTI jest, sam juz nie wiem) - 101KM. Moge ewentualnie podac VIN jest to pomoze.

przykladowe aukcje co znalazlem:

aukcja 1

aukcja 2

aukcja 3

Prosze o pomoc! Co/jaki modul/sterownik wybrac?

https://forum.opel24.com/topic/20782-sterownikmodu%C5%82-klimatyzacji-astra-ii/

Najpierw niech elektryk sprawdzi kable dochodzące do sterownika wtyczkę można elegancko rozebrać i bardzo często są przegniłe kabelki - umiejscowienie ich w/g mnie jest bardzo niefortunne sól i woda robią swoje. Paru kolegów miało to samo. Jedź do elektryka bo ASO będzie Ci wymieniać części - wiadomo zarobek w końcu mogą znaleźć przyczynę jak wymieni sterownik na nowy i będzie to samo to to zerknie do kabli i wtyczek konektorowych, a rzadko jest tam porządny elektryk - elektronik. Kabelki bywają zgniłe lub zaśniedziałe styki. Jeżeli sterownik to szukaj na Allegro u kogoś kto ma na części z klimą z tego co wiem to sterownik nie pada. U mnie miałem błąd z dmuchawami okazało się, że czujnik tem. płynu miał luźny wtyk zacisnąłem kombinerkami i fruwa. Po przeczyszczaj styki w dmuchawach. Pozdro.

https://forum.opel24.com/topic/20782-sterownikmodu%C5%82-klimatyzacji-astra-ii/#findComment-164629

Gość Anonymous

Hmm, dobrze by było gdybyś miał rację, ale wiesz... nadmuch śmiga że aż miło. A za to też odpowiedzialny jest moduł chyba. Więc jeśli kable byłyby "zniszczone" to dmuchawa by chyba nie chodziła. Ja nie kumam jak to działa więc to tylko takie moje spostrzeżenie, błędne z resztą pewnie.

https://forum.opel24.com/topic/20782-sterownikmodu%C5%82-klimatyzacji-astra-ii/#findComment-164462

Niesprawnosc ukladu chlodzenia( przerwany kable , padniety czujnik ) wbrew pozora nie spowoduje brak pracy wiatrakow( wentylatorow) tylko wlasnie wlaczy sie tryb awaryjny w ukladzie chlodzenia i wiatraki beda sie krecic na wszelki wypadek. w starych autach bez klimy bylo tak ze czujnik termiczny zalaczal po przekroczeniu danej temp wiatraki od chlodzenia a z autami z klima jest odwrotnie znaczy sie rozlaczenie obwodu powowduje wlaczenie wiatrakow. Jest to po to zeby w razie "wu" jak sprezarka klimy zacznie sprezac gaz a tu chlodnica klimy nie jest studzona no i tym sposobem rozwalilo by sprezarke albo cos innego w ukladzie.

https://forum.opel24.com/topic/20782-sterownikmodu%C5%82-klimatyzacji-astra-ii/#findComment-164414

• 3 lata później...
Gość pawelwarszawa

Witam widze ze koledzy maja problem ze sterownikiem ja mam taki problem ze zaswieca mi sie kontrolka chlodnicy z wiatraczkiem ,wiatrak mi chodzi na niskim biegu u swojego mechanika usyszalem ze to wlasnie moze byc sterownik ale z tego co slyszalem moze on kosztowac ok 500-700 stowek,ale tez z drugiej strony wlasnie slyszalem ze warto rozebrac ten sterownik ktory jest podobno pod podluznica i mozna to zrobic taniej slyzlem ze warunki tez na to wplywaja deszcz sol moze tam sie wdarla i cos spieprzyla moze cos nie laczy bo jak zalaczam wlasnie silnik to raz to jest a raz nie ma jk wjade w jakis dolek od razu zaswieca mi sie kontrolka i slysze jak zalacza sie wiatrak ,po po nastepne slyszalem tez ze nie trzeba wymieniac koniecznie sterownika bo to kawal kasy :)mozna go rozkrecic i zrobic to w swoim zakresie {oczywiscie jezlei ktos sie zna }

P.s jak macie problem ze sterownikiem i pojedziecie na kompa to wykaze wam blad czujnika cisnienia klimy mi tak wyszlo wymienilem czujnik na nowy a nadal to samo bylo wiec nie bierzcie tego pod uwage czujnik zawsze wyjdzie z bledu jezlei ktos by mial jakies infop na temat tych sterownikow z hecia bym sie dowiedzial na meila pavelborkovski@wp.pl dzieki pozdro

https://forum.opel24.com/topic/20782-sterownikmodu%C5%82-klimatyzacji-astra-ii/#findComment-484870