Skocz do zawartości

Problem z przepływomierzem i chłodzeniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam. Mam nastepujący problem z moja asterka G 1.7 DTI isuzu 2000 rok.

Samochód strasznie mi mulił praktycznie był bez mocy. Mechanik kazał wymienic przepływomierz. Wymieniłem na orginalnego z bosha autko idzie teraz jak burza jednak przy obrotach ponad 2000 niezałącza sie turo. Mam wrażenie jakby one chodziło cały czas i zauważyłem ze samochód zaczyna duzo palic w granicach 7 l. A tak palił w granicach 5.

Mój nastepny problem to chłodzenie silnika. Przy jakiej temperaturze powiniem włączyc sie wentylator bo mechanik powiedział ze 100 stopni. Przy jezdzie granica trzyma sie ok 90 stopni i co mnie dziwi chłodnica z góry jest bardzo gorąca a na dole zimna. Wydaje mi sie ze to termostat ale mechanik twierdzi ze jest ok. A niechce przegrzac uszczelki pod glowica. Wydaje mi sie ze wentylator chłodnicy wogóle mi sie nie załącza a wiem ze działa bo sprawdzałem. Miałem taki przypadek ze stałem w korku i temp prawie 100 i wentylator nic zadziałał nie sprawdziłem wtedy jednak chlodnicy.

prosze o ponoc samochód mam od jakis 2 miesiecy.

https://forum.opel24.com/topic/21343-problem-z-przep%C5%82ywomierzem-i-ch%C5%82odzeniem-silnika/

mnie dziwi chłodnica z góry jest bardzo gorąca a na dole zimna.

w kaloryferze na ten przykład też tak jest,tylko nie zimny,ale nieco ciepły

wiatrak włącza się na ok. 100stopni,książkowo niby 103 st.

co do turbo,to poczekaj na wypowiedzi speców

https://forum.opel24.com/topic/21343-problem-z-przep%C5%82ywomierzem-i-ch%C5%82odzeniem-silnika/#findComment-159567

Gość Mariusz_760301

Turbina kręci cały czas (od włączenia silnika - nawet na obrotach jałowych :roll: )

W 1,7 nie czuć tak doładowania jak np. w 2.0 (jest ono bardzo płynne) więc może u Ciebie wszystko ok.

Silnik ciągnie bardziej z dołu i przy 2000 obr. nic się takiego drastycznego nie dzieje.

Generalnie samochód nieźle przyspiesza do 130 km/h a później już się męczy

Jak podczas jazdy temperaturę masz stałą to termostat jest sprawny.

Te spalanie trochę wysokie jak na ten silnik - zacząłbym od wymiany filtra powietrza.

https://forum.opel24.com/topic/21343-problem-z-przep%C5%82ywomierzem-i-ch%C5%82odzeniem-silnika/#findComment-159431

Wymieniłem na orginalnego z bosha

Hmm albo literowka albo nie wiesz jak sie pisze bosch... To po pierwsze a po drugie to skad brales ten przeplywomierz. Polecam go mimo to sprawdzic voltomierzem bo chyba fejsami tech czy abcom nie da sie ale moze lepszym sprzetem mozna sprawdzic ( nie wiem bo nie mailem 1.7 i nie interesowalo mnie to a poza tym w 2.0 tez nie ma za bardzo mozliwosci podejrzec parametrow przeplywki). Moze byc jeszcze kat zapchany, moze byc nieszczelny dolot( weze od turbo, IC , do kolektora), moze vacu pompa spalbo pompuje albo wezyki od podcisnienia sa przetarte. Albo jeszcze okablowanie nie styka gdzies ( koles mial wlasnie taki problem w corsie 1.7 isuzu) i raz szla jak burza a za chwile muł do 3500 obr silnika + oczewiscie caly czas "check"

nie czepiaj się za brak jednej litery,bo twoje oczewiście się pisze oczywiście/zibi

https://forum.opel24.com/topic/21343-problem-z-przep%C5%82ywomierzem-i-ch%C5%82odzeniem-silnika/#findComment-159428