Skocz do zawartości

Corsa B 1.0 12V r. 97 nie chce odpalić na nagrzanym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Na początku zaznaczę, że jestem lamerem samochodowym :mrgreen:

1 )Mam taki problem z moją Corsą B 1.0 12V 1997. Odpalam silnik, jadę krótki dystans, wyłączam silnik i ... nie chce z powrotem odpalić. Rozrusznik kręci, ale silnik wogóle nie "zaskakuje". Czekam ok. godzinę i zapala. Problem występował raczej rzadko i w różnych temperaturach, ale prawie zawsze po przejechaniu krótkiego dystansu. Nie przejmowałem się tym za bardzo, ale teraz wystąpił następny problem....

2) Auto gaśnie podczas jazdy oraz gdy zapalę na postoju to chodzi ok. 10 minut i samo gaśnie. Dodam, że kiedy to się zdarzyło wczoraj to było 30 st. na zewnątrz.

Niestety nie świeci się "check engine", temperatura jest ok. 90 st.

Byłem u elektryka i wszystko niby jest OK, szczególnie świece i zapłon, pompa też. Elektryk zasugerował, że cewka zapłonowa, ale to był serwis Mazdy :urodziny:

Mam takie pytania.

Czy problem nr 1 i 2 to jest jedno i to samo?

Przewertowałem forum i wynika, że może być wadliwy:

Czujnik Halla,

Cewka zapłonowa,

Czujnik wału korbowego.

Powiedzcie, czy czujnik Halla i cewka to jedno i to samo? Chcę to sam wymienić, od czego zacząć, żeby nie zostać bankrutem? A może to jeszcze coś innego, jakiś czujnik temperatury?

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrowienia....

https://forum.opel24.com/topic/22217-corsa-b-10-12v-r-97-nie-chce-odpali%C4%87-na-nagrzanym-silniku/

Siema lamerze samochodowy ;)

Ktoś z kumpli nie ma czasem takiego silnika, żeby cewki "pożyczyć" na dzień?

Jak gaśnięcie jest związane z temperaturą silnika to tez myślę, że cewki.

Ale tego sam nie zmierzysz, więc najlepsza by była "pożyczka" na sprawdzenie.

Hall i cewka to 2 różne rzeczy.

Gość Anonymous

Hej,

Dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam nikogo znajomego z Corsą. Po niedzieli jadę do mechanika i zasugeruje mu czym ma się zająć, żeby mi pół samochodu nie wymienił.

Dam znać jak coś się uda naprawić.

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 13:20 ]

Hej,

Samochód naprawiony. Przyczyna to czujnik położenia wału korbowego. O dziwo pokazał to komputer. Może błąd wystąpił też wcześniej i był przechowywany w pamięci.

Grzesiek, dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...

A błędy zczytałeś?

Jak to zrobisz to pytaj.

Przyczyn może być wiele. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

• 2 tygodnie później...

witam!!jestem nowy!!!i kompletnie nie wiem od czego zacząc.Mam corse 1.0 i ostatnio wymieniłem świece,i przy tym urwałem gumową częśc cewki zapłonu i nie chce odpalic!!!czy ktoś miże pomóc

• 9 miesięcy temu...

Witam kolego. Miałem dokładnie te same objawy w B 1.0 12v ecotec 99r tzn. Wracałem z miasta i auto mi zgasło samo z siebie. Trzeba dodać, że temp na silniku nie skakała. Nie chciało odpalić, po 10 min odpaliłem przejechałem z 2km i znowu to samo. Zawiozłem do mechanika. Powiedział, że to czujnik położenia wału korbowego i że to się często dzieje w tych modelach. Zabuliłem, wymienił i jeździ.