Skocz do zawartości

Skoki obrotów na luzie

Rekomendowane odpowiedzi

nie masz klimy moze?

jesli to moze si epojawic podczas przejazdu przez nierownosci to moze byc jakis styk, kontakt elektryczny.

https://forum.opel24.com/topic/22246-skoki-obrot%C3%B3w-na-luzie/page/2/#findComment-134163

Cześć

klimatyzacji brak , wczoraj pojechałem na małą jazdę testowa udało mi się to powtórzyć kilka razy , czyli zjawisko powtarzalne droga była równa , super równa jak na polskie warunki. Ale nie wykluczam elektrycznego psotnika zły styk itp.

a tak wygląda anomalia zarejestrowana testerem:

pedał przyspieszenia w położeniu biegu jałowego.

samochody toczy się na luzie 19 km/h

obr/min

918

942

908

906

1189 X :D

860

1160 X ;)

892

903

909

904

(niestety tester o malej rozdzielczość pomiaru , odczytuje wartość prawie co sekundę)

jeśli ktoś spotkał się z podobnym , proszę o sugestie , "Ameryka już odkryta po co robić to jeszcze raz !! " :)

POzdrawiam

[ Dodano: Nie Lis 15, 2009 11:36 ]

Cześć

Widzę ze w tym temacie nic nie ruszyło , ja wiem jedno ze wszystkie styki przeczyszczone

Problem z podniesieniem obrotów występuje nadal właściwie tylko wtedy gdy jadę dłużej niż ( 20 30 sekund albo dłużej) na luzie (bez wciśniętego sprzęgła ) i co ważne samochód się toczy z prędkością mniejsza od 35 km/h a większą niż 15 km/h przeważnie jest to 19, 20 km/h (czyli typowa jazda na rozpędzie np w korku ulicznym lub podczas dojeżdżania do świateł czerwone) i właściwie jestem pewien ze w pierwszej chwili silnik jakby przygasał a później sterownik silnika daje sporą korektę i obroty silnika robią taki hop do powyżej 1000 obr.min i opadaja do normy. czasami jest to hop i po sekundzie drugie hop ??!

Na postoju czyli kiedy samochód już stoi w miejscu mógłby pracować nawet godzinę i nic równo , czasami jak jest zimno przymrozek silnik przed chwila odpalił to tez podczas zahamowania na skrzyżowaniu robi hop ki (wciśnięciu ped. hamulca jakby nie wyrabiał i musi mocno skorygować obciążenie od vacum i robi ho hop ale to mu wybaczam bo wiadomo ja silnik zimny to ......)

możecie sprawdzić u siebie ?? jakieś spostrzezenia odnośnie " z13dt "zawsze pomogą dzięki i pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/22246-skoki-obrot%C3%B3w-na-luzie/page/2/#findComment-134067