Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj zrobiłem badanie techniczne Corsy i wyszło ze zbieżoność -7 mm[nie wiem czy dobrze zapisałem], czy to jest wartość mocno odbiegająca od normy. Auto nie ściaga przy małej i duzej prędkosci.

Druga sprawa to zauważyłem, ze wspomaganie kierownicy w jedną stronę lżej działa czy to normalne, jaka przyczyna?

https://forum.opel24.com/topic/23584-zbiezno%C5%9B%C4%87-k%C3%B3%C5%82-czy-mocno-odbiega-od-normy/

Kurde, jakbyś podał w stopniach, to bym ci powiedział.....

Kurde, jakbyś podał w stopniach, to bym ci powiedział.....

W takim razie inaczej na monitorze wyskoczyła czerwona 7, nie wiem moze to nie były milimetry tylko stopnie. Wartosć w milimetrach sam dodałem.

Jeżeli to 7 stopni to czy poważna sprawa?

rozbieżność kół - 10' +/- 10'

pochylenie - -35' +/- 45'

wyprzedzenie sworznia zwrotnicy - 1*50' +/- 1*

Więc jak wyskoczyło w stopniach, to bardzo źle, jakby to były minuty, to oki.

rozbieżność kół - 10' +/- 10'

pochylenie - -35' +/- 45'

wyprzedzenie sworznia zwrotnicy - 1*50' +/- 1*

Więc jak wyskoczyło w stopniach, to bardzo źle, jakby to były minuty, to oki.

Nie wiem w czym wyskoczyło http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/sad.gif , poprostu czerwona siódemka a gość w warsztacie powiedział ze to nic strasznego [chociaż trochę wątpię w jego kompetencje, bo próbował mi wmówic ze silnik 1.0 Corsy ma cztery cylindry, dopiero jak zajzał do katalogu to uwierzył w trzy].

Ciekawe w jakich jednostkach podaje sprzęt w warsztatach?

Naszczeście nie sciąga ani przy hamowaniu ani przy duzej prędkości.

Może i to są milimetry, musze spytać na stacji, jak będę.

Tylko ciekawe, co pokazują?

Różnicę pomiędzy odległością pomiedzy felgami z przodu i odległością z tyłu?

A nie drze ci opon?

Witam,

Podepne sie pod ten temat poniewaz mam pytanie, czy istnieje w Corsie zbieznosc-rozbieznosc tylnych kol http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/shocking.gif . A moze istnieje cos takiego jak gemoetria tylnej osi, poniewaz zauwazylem po 3 miesiacach azdy od wymiany kol ze sciera mi tylne lewe kolo od strony wewnetrznej wystepuje to tylko na polowie opony.

Czego to moze byc przyczyna ??

Proszę dane tyłu:

zbieżność - - 0,5' - +45'

pochylenie - 1*30' +/- 30'

na monitorze wyskoczyła czerwona 7,

skoro czerwona to jak dla mnie oczywiste że cos nie tak

na komputerze przy ustawianiu zbierzności są dwa kolory zielony i czerwony - poprawna zbierzność to zielony więc odpowiedz jest prosta - osobiście nie odwiedził bym tego mechanika juz więcej.