Skocz do zawartości

Jak odczytać błędy Astra 2.0 Dl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy do odczytania błędów z Astry jest niezbędny komputer z interfejsem i oprogramowaniem, czy może w jakiś inny sposób można je odczytać??

Jeśli niezbędny jest komputer to jaki interfejs mam kupić i jakie oprogramowanie do tego??

Drugie pytanie:

Od jakich obrotów powinna załączać się turbina, bo u mnie od razu po załączeni silnika jest zasterowany elektrycznie elektrozawór od turbiny a co za tym idzie siłownik od turbo jest zasysany :) czy to normalne ??

https://forum.opel24.com/topic/24210-jak-odczyta%C4%87-b%C5%82%C4%99dy-astra-20-dl/

Czy do odczytania błędów z Astry jest niezbędny komputer z interfejsem i oprogramowaniem

, czy może w jakiś inny sposób można je odczytać??

Jeśli niezbędny jest komputer to jaki interfejs mam kupić i jakie oprogramowanie do tego??

Niestety inne metody - w tym metoda wciskania pedalu gazu i hamulca itd nie dzialaja w 2.0 DTH /dtl pozostaje tylko fejs.

Od jakich obrotów

powinna załączać się turbina, bo u mnie od razu po załączeni silnika

jest zasterowany elektrycznie elektrozawór od turbiny a co za tym idzie siłownik od turbo

jest zasysany :? czy to normalne ??

Trzeba conieco wiedziec na temat budowy silnikow itd i to ze turbina niema zadnago wlacznika. w tym silniku nie ma turbo z ezmienna geometria lopatek tylko zawor WG ( waste gate) czyli zawor upustowy. dlatego sztanga jest wciagana max zeby zawor WG byl zamkniety od samego poczatku i zeby na wolnych jak i na srednich obrotach turbina pompowala tyle ile jest w stanie napompowac. przy obrotach juz wysokich zeby turbina nie wyzionela ducha jaki i sam silnik wytrzymal to WG sie otwiera i czesc spaliny zamiast leciec na lopatki turbiny pomijaja ja i leca odrazu w wydech. Tylko czesc spalin napedza turbine. To jak wczesnie wstaje turbina-zaczyna pompowac tak z ejuz czujemy ze silnik ciagnie zalezne jest od konstrukcji silnika i nie ma mozliwosi tego regulowania zeby wstawala wczesniej. Poprostu musi byc tak duza sila spali zeby pokonac opory napedzenia turbawki.

Turbina sie nie wlacza- prosze sobie to zapamietac.

https://forum.opel24.com/topic/24210-jak-odczyta%C4%87-b%C5%82%C4%99dy-astra-20-dl/#findComment-135419

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz wesol.

tu mnie zaskoczyłeś , bo myślałem ze napięcie na cewkę elektrozaworu pojawia się od pewnych obrotów i dopiero wtedy wszystkie spaliny wpadają na łopatki turbiny.

A więc jeśli przy mojej Astrze niezależnie od obrotów jest zassany siłownik od turbo to wszystko jest ok ??

https://forum.opel24.com/topic/24210-jak-odczyta%C4%87-b%C5%82%C4%99dy-astra-20-dl/#findComment-135407

Witam serdecznie. O turbawce już wiesz więc zajmę się sprzętem. Laptop PII lub PIII w zupełności wystarczy. Najlepiej Compaq armada lub Dell z portem Com bo to pewniejsze niż USB. System XP ale W 98 też działa.Fejs KKL by obslugiwał Techa 2 lub jeszcze lepiej OP Coma. Zapytaj u sprzedawcy. Viaken poradzi Ci c wybrać. U niego też możesz kupić fejsik. Programy w necie fejs na Allegro. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

https://forum.opel24.com/topic/24210-jak-odczyta%C4%87-b%C5%82%C4%99dy-astra-20-dl/#findComment-135378