Skocz do zawartości

Wąż łączący obudowe filtra z kolektorem

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem co było w linku...

Chodzi mi oto że ta klapka sterowana jest podciśnieniowo i jej wychylenie zależy od prędkości obrotowej silnika a nie temperatury otoczenia .

Chodzi mi oto że ta klapka sterowana jest podciśnieniowo i jej wychylenie zależy od prędkości obrotowej silnika a nie temperatury otoczenia .

To nie dość dokładnie się przyglądałeś.

Bimetal też jest.

Czyli sterowanie od temperatury powietrza też jest.

Zresztą sam sprawdzałem i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.

Masz rację bimetal też jest .

Uzupełniam :

Klapka sterowana jest podciśnieniem i temperaturą. Jej wychylenie zależy od prędkości obrotowej silnika a także w pewnym stopniu temperatury otoczenia .

Nie zmienia to faktu że to co napisałeś:

"Powietrze znad kolektora ciągnie do temperatury +19* na dworzu.

Przy wyższych dopiero z przodu. " nie jest prawdą. Niezależnie od temperatury przy dodaniu gazu silnik i tak dostaje zimne powietrze.

@ziajek

"poza tym trzeba jakoś wyrównoważyć parametry w których pracuje silnik przecież raz jedziesz w upał +30 stopni a asfalt jest nagrzany nawet do +50 i paruje Ci to pod maskę. wyobraź sobie teraz że temperatura

powietrza leci o kilkanaście stopni w dół przy ziemi nawet bardziej spada, gęstość powietrza zmienia

się, lecą wszystkie parametry - trzeba temu jakoś zapobiec - podgrzewa się powietrze cały czas." niezła bajka.

@ziajek

"poza tym trzeba jakoś wyrównoważyć parametry w których pracuje silnik przecież raz jedziesz w upał +30 stopni a asfalt jest nagrzany nawet do +50 i paruje Ci to pod maskę. wyobraź sobie teraz że temperatura

powietrza leci o kilkanaście stopni w dół przy ziemi nawet bardziej spada, gęstość powietrza zmienia

się, lecą wszystkie parametry - trzeba temu jakoś zapobiec - podgrzewa się powietrze cały czas." niezła bajka.

nie chcę wdawać się w głupią polemikę, ale po co w takim razie jest to podgrzewanie? może mnie oświecisz :roll: