Skocz do zawartości

Kody błędów - co oznaczają na chłopski rozum ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam serdecznie ! Jestem tutaj nowy i od razu muszę zwrócić sięo wasząpomoc :beer:

Ostatnimi czasy zaczęłą zapalać się w mojej vectrze b kontrolka check engine. Dodam że mam zainstalowaną instalację gazową więc kontrolka pali się tylko na benzynie ( na gazie jest odłączona). Po odczytaniu błędów uzyskałem :

1690 - lampka kontrolna ukłądu

0130 - regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy

0340 - nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu

0335 - nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A"

Jeśli więc możecie mnie oświecić i wytłumaczyć co może być przyczyną tych błędów to będę bardzo wdziączny. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/2576-kody-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-co-oznaczaj%C4%85-na-ch%C5%82opski-rozum/

Pierwsze 2 to sa od gazu i od odłaczenia lampki.Proponuje zainwestować w emulator sondy.

Pozostałe - profilaktycznie psiknąć WD 40 we wtyczki czujników i przetrzeć same czujniki.

Być może te błędy też sa od gazu.

Gość Anonymous

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiające jest tylko że po zainstalowaniu gazu nic takiego wcześniej nie miało miejsca i pojawiło się dość niedawno. W międzyczasie wymieniałem jeszcze pasek rozrządu wraz z pompą czy to może mieć znaczenie ? Wcześniej lampka gasła bez najmniejszych problemów.

W międzyczasie wymieniałem jeszcze pasek rozrządu

kojarzy mi się,że jak coś żle jest złożony rozrząd,to może ulec uszkodzeniu czujnik położenia wałka rozrządu,czyli błąd 0340.

Gość Anonymous

Dzięki. Nie omieszkam odwiedzićmechaniora który robił wymianę paska i niech sprawdza czy dobrze zrobił robotę. :shock:

[ Dodano: Pon Maj 07, 2007 14:11 ]

Podłączyłem kompa do Tacho i po sprawdzeniu mechanikowi wyszło że walnięty czujnik wałka rozrządu. Czujnik zamówiłem na allegro. Zobaczymy czy będzie pasował bo podobno była ich cała masa.

[ Dodano: Sro Lip 11, 2007 15:15 ]

Pojechałem do jeszcze jednego mechaniora i ten z miejsca powiedział że to pewnie czujnik położenia wałka rozrządu. Nie mylił się. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Dodał że to standardowa ustereczka. Czujnik kupiłem na allegro i po ilości sprzedanych chyba trzeba przyznać mechanikowi rację ???

• 10 miesięcy temu...
Gość Anonymous

Witam. co oznacza błąd P1165? Auto jest mułowate, świeci się kontrolka check engine, w opisie kodów błędów nie mam akurat tego błędu? Co może być przyczyną tej usterki?

Gość Anonymous

A skad wiadomo że to kolektor? Skąd wziąć takie opisy? Ja mam tylko błędy do P0835, opisu wyższych błędów nie mam:(

P0835 - clutch pedal position (CPP) switch B, high input - wiring short to positive CPP switch ECM/PCM/TCM

Taki jest opis.