Gość Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Wygląda to tak, że po nocy wsiadam i przekręcam kluczyk - astra 1.8 z gazem odpalana z benzyny, odpala od strzału i zaraz gaśnie. Potem druga próba, odpala i albo kulawo chodzi z płynnymi obrotami, albo znów zgaśnie. Jak już chodzi, trochę jakby na trzy garnki, to potem na gaz i jeździ bardzo dobrze, ale na benzynie szarpie. W ciagu dnia juz potem normalnie odpala. Ale po kilkugodzinnym postoju znów to samo. Wymieniłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej w silniku i przy okazji przylutowali mi nowa kostkę, bo stara była jakaś połamana. Nie pomogło jednak. Nie sądzę, żeby to był wtrsyk, bo jak czasem się rozgrzeje, i się go przegazuje do 3, 4 czy 5 tysiecy, to jeździ na banezynie, ale wtedy zapala się check - sonda lambda mieszanka zbyt uboga. Dodam, że swiece są nowe, kable też ok. Niedwano wymieniłem parownik na nowy, bo szlag trafił, ale problemy z benzyną były już wcześniej. Ten czujnik, który mi założyli jest jakby dłuższy do starego. czy to może mieć jakieś znaczenie? Dodam też, że w aucie jest takie czarne plastikowe okragłe pudełko z paisem KYS, od którego odchodzą różne wężyki i kable. Jeden z węży jest jakby obiety i wisi sobie luzem, ale nie bardzo jest go do czego włożyć. Mechanik od gazu mówił, że to od benzyny, bodajże zawór zzwrotny zbiornika paliwa, a inny mechanik, że to od gazu i nie jest do niczego potrzebne. Mam wrażenie, że auto dostaje najpierw paliwo i jest ok, a potem nie i gaśnie, także w trakcie jazdy dusi się jakby go nie dostawało. Myślałem, ze ma złe informa cje o temp. silnika i stąd komputer żle je dozuje, ale po wymianie jest tak samo, jeśli nie gorzej. Czy ktoś wie co to za pudełko i do czego służy, a przede wszystkim jak powinno byc podpięte? Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź i sorki za przudługi powst, ale chciałem być dokładny.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25901-odpala-i-zaraz-ga%C5%9Bnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 jedź wyregulować instalację LPG masz za bogato ustawiony gaz - ECU silnika nie jest w stanie nic zrobić aby to skorygować, jedynie zapamiętuje bogatą mieszankę na benzynie juz może, bo poda mniej paliwa skutkiem czego masz zbyt ubogą mieszankę - potwierdził ci to błąd Czy ktoś wie co to za pudełko i do czego służyzmartwię cię trochęto forum opla a nie jasnowidzów... może jakieś foto dasz, żeby było wiadomo co konkretnie? mi się nasuwa na myśl elektrozawór par paliwa, ale tam tylko 2 wężyki są + kostka 2-pinowa   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25901-odpala-i-zaraz-ga%C5%9Bnie/#findComment-118563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Nowy parownik ma dwa tygodnie, landirenzo. Spalanie gazu w normie, więc raczej nie jest za bogato, ale się na tym nie znam. Mechanik załozył, auto odpaliło z gazu bez problemu, powiedział, ze nic nie trzeba regulować. Poza tym t porsta instalacja na monowtrusky, w której nawet silnik krokowy jest "oszukany". Poza tym nawet jeśli wypnę zupełnie centralke od gazu, to objawy przy odpalaniu i jeździe na bezynie sa takie same. Nie mam teraz czym zrobić fotki, ale jak będe miał okazje to na pewno to sfotografuję.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25901-odpala-i-zaraz-ga%C5%9Bnie/#findComment-118555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Mechanik załozył, auto odpaliło z gazu bez problemu, powiedział, ze nic nie trzeba regulowaćzmień mechanika... porsta instalacja na monowtrusky, w której nawet silnik krokowy jest "oszukany".i wszystko inne jest też oszukanete instalacje mają: - emulator sondy lambda - emulator wtryskiwacza/wtryskiwaczy - emulator krokowca po to, aby podczas pracy na gazie nie wywalał błędów jeśli uważasz, że gaz nie jest powodem, a po wymianie parownika nie była regulowana instalacja, to przykro mi, ale żyjesz w matrixie zawsze należy wyregulować gaz po wymianie parownika   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25901-odpala-i-zaraz-ga%C5%9Bnie/#findComment-118554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Myślałem, ze to zostało już zrobione przez mechanika po wymianie parownika. Teraz spradzałem ten zawóe, i to jest chyba to. Odpałiłem na benzynie i zatykałem ten luxny przewód, jednak nie było zadnej rekacji. Nie wiem czy powinna być, ale czy przez taki luźny przewód moze ciagnąć lewe powietrze? Czy ten zawór może być popsuty i do czego on właściwie słuzy?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25901-odpala-i-zaraz-ga%C5%9Bnie/#findComment-118528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi