Skocz do zawartości

Pojemność silnika. Jak to sprawdzić

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sledzik1102

x16xel czyli 1,6 16v

zgadzam się z ArKos ze to ten silnik więc tasiorek1990, wychodzi na to że tylna klapa była wymieniana i został znaczek 1.8 na klapie z innego auta(najbardziej prawdopodobne) albo jakiś "wiatrak" specjalnie sobie nakleił 1.8 dla szpanu :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/27094-pojemno%C5%9B%C4%87-silnika-jak-to-sprawdzi%C4%87/page/2/#findComment-107447

moje pytanie jest po części związane z tematem więc nie bedę zakładał nowego...a mianowicie: czy wszytskie Asterki 1.6 16V miały na tylnej klapie napis 16V?? Chodzi mi konkretnie o rocznik 2003...

https://forum.opel24.com/topic/27094-pojemno%C5%9B%C4%87-silnika-jak-to-sprawdzi%C4%87/page/2/#findComment-105987

Gość zbyszek670

Co do papierów to na briefie holenderskim jest 1600 wpisane ale ten silnik nie jedzie jak 1.6 takie mam odczucie mam golfa III 1.9 TDI i 90km i astra lepiej sobie leci. Różnica 10km? skoro 1.6 16V ma 101KM. Te trzy możliwości co podałeś brałem pod uwagę ale nadal jestem w kropce czy to 1.6 16V czy 1.8 16V

Nie ma co porównywać benzyny do diesla bo zawsze benzyna wygra chodzi mi w kontekście porównywalnych mocy silnika.Liczy się moc jakie napęd przenosi na kola napędowe a benzyna jest w tym lepsza.A tak od przyspieszania odpowiedzialny jest moment obrotowy silnika a nie moc.

https://forum.opel24.com/topic/27094-pojemno%C5%9B%C4%87-silnika-jak-to-sprawdzi%C4%87/page/2/#findComment-105926

jest takie powiedzenie:

"przyspieszasz momentem a zapier**** mocą"

nie ma sensu porównywanie diesla do benzyny, ale nie dlatego

zawsze benzyna wygra chodzi mi w kontekście porównywalnych mocy silnika.Liczy się moc jakie napęd przenosi na kola napędowe a benzyna jest w tym lepsza

to nie jest argument

argumentem jest całkowicie inna charakterystyka pracy silnika

diesel duzo niżej posiada max moment i pozwala zbierać si,e z niskich obrotów

benzyna ma go znacznie wyżej

benzyna ma efektywny zakres obrotów do 6500-6800

diesel pokręci sie na takie obroty?

wszystko ma swoje wady i zalety

niezaprzeczalnym jest fakt, że obecne diesle bardzo mocno poszły do przodu i nieraz spotyka się je na 1/4 bo potencjał tych silników i łatwość, z jaką mozna podciągać moc jest niesamowita

jesli by wziąć diesla i benzyne o tej samej mocy, to diesel wygra moim zdaniem, bo benzyna zanim zacznie przyspieszać, to w dieslu juz dawno bedzie to optymalny zakres obrotów, przy których silnik już jest wariat

oczywiście mowa o sprincie na krótkich dystansach

ale to tylko moje zdanie

poparłem je doświadczeniami ze swoim autem

kadett 2,0 16v, masa ok. 1100kg, 150kM benzyna

objechałem sporo aut w podobnej kategorii wagowej - golfy, a3 w tdi 130kM, astra 1,9cdti 120kM alew już astry 1,9cdti 150kM nie byłem w stanie objechać - nic nie mogłem zrobić - ani uciec mu ani nic - równy z równym

dopiero przy większych prędkościach rzedu 140-150km/h ja odjeżdżałem po redukcji a on niestety ale w tyle zostawał

w sprincie mogłem zapomniec

https://forum.opel24.com/topic/27094-pojemno%C5%9B%C4%87-silnika-jak-to-sprawdzi%C4%87/page/2/#findComment-105914

Gość zbyszek670

to nie jest argument

argumentem jest całkowicie inna charakterystyka pracy silnika

diesel duzo niżej posiada max moment i pozwala zbierać si,e z niskich obrotów

benzyna ma go znacznie wyżej

benzyna ma efektywny zakres obrotów do 6500-6800

diesel pokręci sie na takie obroty?

to akurat wiem ze silnik diesla posiada moment obrotowy dożo niżej od benzyny,ale mnie chodzi o przeniesienie napędu na kola napędowe

kadett 2,0 16v, masa ok. 1100kg, 150kM benzyna

a tu benzyna wygrywa zdecydowanie.

A te 150 km to jest ważne tylko do prędkości maksymalnej samochodu.

https://forum.opel24.com/topic/27094-pojemno%C5%9B%C4%87-silnika-jak-to-sprawdzi%C4%87/page/2/#findComment-105258

mnie chodzi o przeniesienie napędu na kola napędowe

ale czym się to różni?

oba silniki mają takie samo rozwiązanie

ba... nawet diesle mają większe sprzęgła i mocniejsze dociski z uwagi na sporo wyższe momenty obrotowe

nie mam pojęcia gdzie upatrujesz różnic, bo technicznie nie ma żadnych

A te 150 km to jest ważne tylko do prędkości maksymalnej samochodu.

no też do konca sie nie zgodze

mawia sie jak napisałem

"przyspieszasz momentem a zapier**** mocą"

ale jest to powiązane ze sobą

powiązanie jest specyficzne, bo opierające się o charakterystyke przebiegu momentu obrotowego i mocy

możesz mieć i 500kM a auto nie pojedzie, bo krzywa momentu i mocy bedzie wypadać w górnym zakresie obrotów

ważna jest charakterystyka silnika ogólnie - może niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem

im niżej dostępny moment i moc, tym lepiej auto jedzie

przykładem są auta stricte sportowe lub z silnikami wyczynowymi: >350kM, ma kopa, targa kapcie... cóż z tego jak samochód do 3500obr/min nie jedzie wcale, a jałowe obroty przypominają nie pracę silnika, tylko wytrząsanie kasztanów w wiadrze

tam silniki lataja non stop w zakresie 5000-8500 żeby to jechało, inaczej kupa z włosem

o to mi chodziło...

im bardziej płaska charakterystyka tym lepiej bo płynniej jedzie i łatwiej o oczekiwane osiągi i dotyczy to zarówno benzyniaka jak i diesla, bo w obu typach silników odbywa sie to tak samo

https://forum.opel24.com/topic/27094-pojemno%C5%9B%C4%87-silnika-jak-to-sprawdzi%C4%87/page/2/#findComment-105232