Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tylko gdyby pompa była uwalona to po 15 minutach to by się wygotował płyn już chyba

taaaaaaaaa taaaaaaaa...

tylko cieszyłbym się jakbyś czytał, co pisze się wcześniej:

niskie obroty + zero przewiewu przez chłodnicę = wzrost

temperatury bo pompa niewydolna jest na niskich obrotach

jazda = wyższe obroty + przewiew przez chłodnicę = niższa temperatura bo pomimo kiepskiej wydajności schładza płyn w chłodnicy i schładza tym samym silnik

nie zadawałbyś pytania

jak wytłumaczysz że włączony nawiew pomógł

:drunk: może włączyło się grawitacyjne chłodzenie silnika a może wentylator nawiewu popchnął płyn ??

nikt nie napisał że pompa nie pompuje wcale, tylko że

pompa wody na wolnych obrotach jest niewydajna

a nawet jak by była nie wydolna to coś tam powinna popchnąć bo w czasie jazdy

i o tym już 2 razy to samo napisałem a ty swoje w koło...

pompa wody na wolnych obrotach jest niewydajna

niskie obroty + zero przewiewu przez chłodnicę = wzrost

temperatury bo pompa niewydolna jest na niskich obrotach

jazda = wyższe obroty + przewiew przez chłodnicę = niższa temperatura bo pomimo kiepskiej wydajności schładza płyn w chłodnicy i schładza tym samym silnik

https://forum.opel24.com/topic/27577-wysoka-temperatura/page/2/#findComment-103165

Witam

W mojej asterce jak jeżdżę po mieście temperatura nie przekracza 95C a podczas normalnej jazdy 90-95C tak więc pompa prawdopodobnie jest do wymiany. Natomiast jeśli chodzi o wentylator to włącza się powyżej 100C u mnie w astrze wczoraj jak się zakopałem w śniegu ok. 102C w starym oplu Vectra A wentylator uruchamiał się przy 105C i to było w porządku.

Tak więc na razie wentylatora nie ruszaj zajmij się pompą.

https://forum.opel24.com/topic/27577-wysoka-temperatura/page/2/#findComment-101999

• 3 tygodnie później...

Mam podobny problem. miesiac temu temp była zarówno na postoju czy tez podczas jazdy w granicach otwarcia termostatu (92-94st) po wymianie pompy i UPGłowicą temp na postoju wzrasta aż do załaczenia wentylatora (ok 100st) ten z kolei obniza ja do około 95st wyłącza sie i temp znowu rośniei.... tak wkoło. :D Wymieniłem wszystko na nowe: czujniki temp na zegar i na wentylator, termostat, chłodnice... Biorąc pod uwagę poprzednie posty skłąniam sie ku niewydajnej pompie wody.Poprzednio miałem SKF a teraz śmiga nowa firmy DOLZ. Nie sprawdzałem ale raczej sie nie różnią wiec skad mogłabynastąpic ewentualna różnica w wydajnosci ;/:)

Jeśli przychodzi Wam coś w zwiąku z moim problemem , Pomóżcie

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/27577-wysoka-temperatura/page/2/#findComment-95849