Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Opla Astry F kombi silnik 1.7 TD. Swoja machine sprowadzilem jakis rok temu z niemiec. Przez ostatnie kilka miesiecy dopieszczalem ja wymieniajac oleje, paski, filtry itp. Gdy zabralem sie do zmiany podswietlania predkosciomierza, obrotomierza itp zobaczylem ze zaroweczka od ABS jest wyjeta. Po wlozeniu jej i podlaczeniu wszystkiego okazalo sie ze caly czas swieci czyli ABS nie dziala. Nie moglem pozwolic zeby Asterka miala jakas wade pojechalem podlaczylem pod komputer i powiedzieli ze uszkodzony jest czujnik lewego tylnego kola. Przy okazji powiedzili ze koszt naprawy to jakies 450zł bo czujnik jest wbudowany w piaste i trzeba cala piaste wymienic. Wersja super piasty 400zł, gorsza wersja 260zł. Stwierdzilem ze to za drogo i poprosilem kumpla ktory sprowadza samochody na czesci zeby mi znalazl taka piaste i okazalo sie ze ma. Sprzedal mi ja za 140zł. Wiec jade sobie do kolegi z kontrolka ktora sie swieci od trzech albo czterech miesiecy z zamiarem wymienienia piasty wjechalem na osniezona droga, patrze a kontrolka nie swieci wiec zachamowalem i okazalo sie ze ABS dziala. Razem z kumplem nie dowierzalismy jak sie to samo moglo naprawic. Po kilku zgaszeniach wyjeciu akumulatora i przejechaniu sie kilka razy. ABS ciagle dzialal wiec zawinalem sie od niego i pojechalem do domu. Dzisiaj w trakcie jazdy kontrolka znowu sie zapalila i ABS nie dziala. Co moze byc przyczyna takich humorów tego ABSu? czy ta bład komputera i moze rzeczywiscie ten czujnik jest uszkodzony i musze wymienic cala piaste ? prosze o pomoc

https://forum.opel24.com/topic/28033-kontrolka-abs-%C5%9Bwieci/

wiec po wstepnym ogledzinach piny nie zasniedziale i kostka tez czysta i niezniszczona. Podpialem druga piaste z dzialajacym czujnikiem i mimo tego ciagle ABS sie swieci. i teraz pytanie jak sprawdzic czy to przypadkiem nei kabel ?

https://forum.opel24.com/topic/28033-kontrolka-abs-%C5%9Bwieci/#findComment-97852