Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na poczatek pare danych technicznych zeby spece mogli mi pomoc:

Kupiony 3-tyg temu - Opel Corsa B z 96 roky silnik 1.4 ECO, 5-drzwiowy

Typ silnika: X14SZ

A teraz problemik:

1. Nie dziala mi predkosciomierz i dodatkowo nie leca kilometry dzienne i calkowite?

Rozkrecilem linke i wiem ze zegary sa oki bo przy ruszaniu linki wskazowka sie podnosi. Jednak nie obraca sie od drugiej strony. Nie moge wlozyc nowej. Wydaje mi sie ze cos zostalo w tej "dziurce" gdzie wchodzi linka bo nie moge jej wlozyc do konca i zakrecic.

Tylko teraz nie wiem czy po wyjeciu linki calkowicie pod maska tam gdzie sie ja wklada czy to powinno sie ruszac nawet bez linki?? - bo sie nie rusza? - i jak to wyjac?

Czy jest mozliwe wyjecie tej czesci co jest tam przy sprzegle albo skrzyni biegow??

2. Czy ktos wie jak idzie wezyk do tylnego spryskiwacza? A konkretnie chcialbym go wymienic? Nie mam konca wezyka od bagaznika. Gdzies sie tam przetarl i mam tylko koncowke wezyka od tylnego spryskiwacza.

Czy wezyk ten idzie w profilu u gory samochodu?

Jak najlepiej polozyc nowy calkowicie i gdzie zeby mie nie cieklow w razie awarji do autka?

I jeszcze sie zapytam przy okazji:

3. Czy zapali mi sie kontrolka rezerwy paliwa w tej Corsie?

4. Czy ja mam podswietlana konsole nawiewu?

5. Czy jest opcja wylaczenia oswietlenia wew przy otwartych drzwiach?

Za kazda pomoc bede wdzieczny.

Pozdro

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/

1 - mechanizm odkręca sie , tam jkest sruba na klucz 10mm.

W środku jest plastikowa przekładnia, normalnie sie wyjmuje.Możesz wyjąć i zobaczyć, czy nie są połamane ząbki i przy okazji wyjmiesz ułamaną linkę.

2 - nie jestem pewien którędy idzie, ale po odchyleniu podsufitki powinieneś widzieć koniec wężyka ze złączką.

3 - nie ma kontrolki

4 - jest podświetlenie, pewnie żarówki się spaliły, są 2

5 - fabrycznie nie ma takiej opcji :-)

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/#findComment-335232

Dzieki wielkie za odpowiedz.

Czytajc Foruma tak myslalem ze dostane od Ciebie odpowiedz.

To cos w co sie wklada linke jest biuale wiec pewnie i plastikowe.... ale tak lekko tego nie moge wyjac. Bede pozniej probowal bo w tygodniu pracuje.

Wiesz ile moze kosztowac ta czesc nowa ?? moze jakis link ??

Co do wezyka to wyglada na to ze idzie ona w profilu metalowym - tym co idzie nad drzwiami....

W podsufitce nie znalazlem tam koncowki wezyka. Polozylem nowy wezyk pod dolnymi plastikami i spryskiwacz w zasadzie juz dziala. Pozostalo mi tylko polaczyc wezyk nowy ze starym przy tylnej klapie.

A przy tym wszystkim doszedlem jeszcze ze czesc kabli jest pociete te co wchodza do tylnej klapy. Wycierczka mi dzialala i dziala nadal. Pewnie pozostale kable byly do podgrzewania szyby tylnej. W kazdym badz razie polutowalem i jakos wieczorkiem bede musial sprawdzic.

Zaroweczki bede musial wymienic skoro mowisz ze tam powinny byc.

Troche lipa z ta kontrolka paliwa ze sie nie swieci - trzeba bedzie sie przyzwyczaic.

Dzieki i pozdrowka

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/#findComment-335119

Wiesz ile moze kosztowac ta czesc nowa ?? moze jakis link ??

Nie mam pojęcia, i nie mam linka, może coś znajdę.

U mnie w wężyku od spryskiwacza mam złączki , mogę wymienić te 20cm, które idzie w tej gumowej rurce do klapy.

A to coś białe wyjdzie, jak odkręcisz to, co linkę przykręcasz.Śruba na klucz 10mm.

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/#findComment-335116

Dzieki za info.

Dzisiaj po robocie jade tego szukac do sklepow.

Podobno to kosztuje okolo 35 zl.

Teraz mam jeszcze jedna zagadke.

Przy wlaczeniu swiatel mijania bardzo slabo mam podswietlone zegary i TID.

Co moze byc przyczyna?

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/#findComment-335094

Przy wlaczeniu swiatel mijania bardzo slabo mam podswietlone zegary i TID.

Tak jak pisał kolega w poście wyżej: Tak mabyć. Natomiast jeśli Ci bardzo przygasa oświetlenie zegarów, to sprawdź pokrętłem przy włączniku świateł postojowych/mijania. Jest to regulacja natężenia siły oświetlenia zegarów i TID-a.

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/#findComment-334943

Witam

Niech przygasaja - tylko ze one tak przygasaja ze w dzien praktycznie sa niewidoczne. To az tak maja przygasac?

Pytanie jeszcze edno. Jak dosc do kostki zasilajacej TID. Po wlaczeniu radia znika mi data. Wiem ze mozna to zmienic odcianaja odpowieedni kabelek w kostce.

Dzieki za odpowiedzi. Pozdro.

[ Dodano: Nie Kwi 29, 2007 19:32 ]

Mam nowe wiesci odnosnie niedzialajacego predkosciomierza.

Po rozebraniu pokrywy mechanizmu roznicowego (Corsa i Tigra - naprawiam str 115, rys 4.1 pkt 3) pod skrzynia okazlo sie ze przesuwa sie zebatka ( u mnie czarna - Corsa i Tigra - naprawiam str 122, rys 4.25 pkt 7 - rowniez na rys 4.23 widoczna) ktora napedza zebatke (plastikowa) od predkosciomierza (Corsa i Tigra - naprawiam str 122, rys 4.21 pkt 14). Przestawilem ta zebatke na swoje miejsce ale po okolo 10 km znowy predkosciomierz nie dziala. I tu powstaja pytania:

1. Czy ta zebatka powinna byc na sztywno zamocowana do tego walka na ktorym jest - bo nie jest w tej chwili? W ksiazce przeczytalem ze raczej powinna.

2. Jezeli nie ma byc na sztywno to jak zrobic zeby ona nie przesuwala sie na bok - jakis cybant na walek zalozyc czy cos?

3. Jak tam jest olej - i gdzie sie go wlewa i ile? Ja wlalem przez otwor ktory powstae po wyjeciu zebatki od predkosciomierza (biala plastikowa).

Prosze o jakie sugestie odnosnie naprawy.

https://forum.opel24.com/topic/2809-dwa-problemy-predkosciomierz-i-tylny-spryskiwacz/#findComment-334821