Skocz do zawartości

Błąd P0105 po czyszczeniu dolotu i EGR-a silnik Y20DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Po czyszczeniu dolotu i egra palił się check i wyskakiwał błąd P0105 - czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym. Mechanik nie mógł go wykasować. Po sprawdzeniu wszystkich trzech czujników i pogrzebaniu przy wężykach podciśnieniowych przy klapkach zawirowań check zgasł i błąd można było wykasować.

Przejechałem od czyszczenia 1200 km i check zaczął się znowu palić.

Ktoś z was wie gdzie jest umieszczony w tym silniku ów czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym?

Czy może EGR sterowany elektronicznie jest tym czujnikiem i może mówi pomału papa?

Wczoraj po trasie check zapalał się i silnik tracił moc i kręcił się do 3tyś/obr, po zgaszeniu i ponownym rozruchu było ok. Dzisiaj rano pali się znowu ciągle.

https://forum.opel24.com/topic/28402-b%C5%82%C4%85d-p0105-po-czyszczeniu-dolotu-i-egr-a-silnik-y20dth/

czujnik jest na kolektorze dolotowym. Przykrecany jedna srubka. Jest czarnego koloru z wtyczka. wykrec go i przeczysc, przedmuchaj, przeropuj.

Gość Pawel1924

Witam, również ma ten błąd w silniku 1,7 DTI isuzu.

P0105

-? Za mocne wejście obwodu sensora ciśnienia ładowania

-? Za słabe wejście obwodu sensora ciśnienia ładowania

-? Obwód sensora ciśnienia ładowania Zakres/Działanie

dziś gdy przekroczyłem 120KMh zapaliła się kontrolka silnika.

Po zatrzymaniu i z czytaniu błędu (gaz i hamulec), pokazało błąd P0105.

Błędu nie pokazywało dopóki nie przekroczyłem 120kmh.

Później po odpaleniu samochodu

kontrolka silnika nie zapala się do puki nie przekroczę 120kmh.

Jak by mi ktoś mógł powiedzieć bardziej na chłopski rozum gdzie mam zajrzeć i co zrobić?

Trzeba sprawdzic tak: kabloteke, sam czujnik doladowania, wezyki podcisnieniowe,elektrozaworki. Ogolnie to ja jestem mimo wszystko z apodpieciem pod kompa bo te metody pedalowe to czasami albo nie wyswietla wszystkich bledow -tych sporadycznych itp.

Gość Pawel1924

Trzeba sprawdzic tak: kabloteke, sam czujnik doladowania, wezyki podcisnieniowe,elektrozaworki. Ogolnie to ja jestem mimo wszystko z apodpieciem pod kompa bo te metody pedalowe to czasami albo nie wyswietla wszystkich bledow -tych sporadycznych itp.

Kabloteke? czyli wszystkie połączenia przewodów przy silniku?

Czujnik? gdzie on się znajduje?

Wężyki które? wszystkie?

Gość Anonymous

Ktoś z was wie gdzie jest umieszczony w tym silniku ów czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym?

w Y20DTH to ten czujnik

Dołączona grafika

u mnie pomogło wyczyszczenie tak jak pisał kol. Wesol

Gość Anonymous

> w Y20DTH to ten czujnik

Jak odłączyłem u mechanika na kompie ten czujnik to komp pokazywał błąd czujnika temperatury zasysanego powietrza?

Czyli w tym układzie jest to też czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym.

W każdym bądź na razie czyszczenie pomogło i check zgasł, ale pewnie błąd pozostał, bo nie podłączałem pod komputer aby go wykasować.

ile ma razy powtarzac bledow nie trzeba kasowa. Masz naprawic usterke i do tego jest system diagnostyczny pprzez pokazywanie bledow. Naprawiasz dana rzecz i tylko po to kasujesz blad zeby sprawdzic czy sie juz nie pokaze- znaczy sie ze naprawiles. Kasowanie bledow to nie leczenie auta!!