Skocz do zawartości

Jak sprawdzic wtryskiwacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Wyskoczył mi błąd kod 25 - za niskie napięcie na wtryskiwaczu po zmierzeniu na nim napięcia wynosiło około 8v. Czy to jest dobre i jak jeszcze mogę go sprawdzić? Sprawdzałem czy leci jakaś mgiełka czy też leje ale nic nie zauważyłem ani jednego ani drugiego. Czy wokół wtryskiwacza chodzi mi o obudowę przykryta deklem plastikowym ma być mokre jakby zaolejone? Po wyciągnięciu wtryskiwacza silnik udało się uruchomić ale z delikatnym gazem ?

https://forum.opel24.com/topic/28759-jak-sprawdzic-wtryskiwacz/

po zmierzeniu na nim napięcia wynosiło około 8v. Czy to jest dobre

niedobre

powinno być 12v

Czy wokół wtryskiwacza chodzi mi o obudowę przykryta deklem plastikowym ma być mokre jakby zaolejone?

nie ma prawa tak być

może być kiepska masa w wiązce lub +12v na wtryski jest zaśniedziałe na jakimś styku

https://forum.opel24.com/topic/28759-jak-sprawdzic-wtryskiwacz/#findComment-92565

Dzisiaj po włożeniu naładowanego akumulatora bo próba uruchomienia zakończyła się fiaskiem(dość długi rozruch około 10 sekund przełączonym na paliwo) , w kostce do wtryskiwacza było 9,5 v około przy próbie uruchomienia silnika, a miedzy kostka a masa 12,4v przy przekręconym zapłonie. Co morze świadczyć o zaolejeniu? Przy wyjętym wtryskiwaczu samochód odpalił ale potrzebował delikatnej dawki gazu bo inaczej od razu zgasł i nie palił? ;)

[ Dodano: Sro Mar 17, 2010 11:54 ]

Okazało się że pompa paliwa robi zwarcie, spalił się bezpiecznik po odłączeniu pompy i włożeniu nowego bezpiecznika, kontrolka zgasła i wróciło wszystko do normy.

Ale czy wokół wtryskiwacza powinno być tak zaolejone bo to mnie interesuje? Czy to nie przez to spaliła się pompa i robiła zwarcie że wtryskiwacz padł? Jak go sprawdzić bo żadnej mgiełki nie widziałem ale to próbowałem na włożonym wtryskiwaczu.

https://forum.opel24.com/topic/28759-jak-sprawdzic-wtryskiwacz/#findComment-92278

Ale czy wokół wtryskiwacza powinno być tak zaolejone bo to mnie interesuje? Czy to nie przez to spaliła się pompa i robiła zwarcie że wtryskiwacz padł?

Nie powinno być, ale to na pewno nie jest powód uszkodzenia pompy. W silnikach w tym wieku to nic dziwnego.

Niejeden c14nz i c16nz ma zaolejoną przepustnicę.

Kup butelkę benzyny ekstrakcyjnej, weź szmatkę, jakiś nożyk i wyczyść przepustnicę z oleju, na jakiś czas powinieneś mieć spokój.

Możesz też poszukać nowego filtra do odmy. Z tego co pamiętam to jest pod pokrywą zaworów.

[ Dodano: Sro Mar 17, 2010 14:53 ]

a miedzy kostka a masa 12,4v

Czyli jest prawidłowe, a pomiar

w kostce do wtryskiwacza było 9,5 v około przy próbie uruchomienia silnika

Jest błędny, bo ECU nie podaje stałej masy na wtryskiwacz, a odpowiednie impulsy i mierniki głupieją od tego.

Jak go sprawdzić bo żadnej mgiełki nie widziałem ale to próbowałem na włożonym wtryskiwaczu.

A sprawdź teraz, skoro odpala czy jest mgiełka :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/28759-jak-sprawdzic-wtryskiwacz/#findComment-92010