Skocz do zawartości

opel astra 2.0dti problem z wentylatorem cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.posiadam opla astre z silnikiem 2.0dti i mam problem z załączaniem się się wentylatora cieczy chodzącej.wentylator po sprawdzeniu w aso kompem z oprogramowaniem diagnostycznym nie pokazuje żadnych błedów i załącza się na wszystkie biegi pracy(uruchamianie testem)natomiast wentylator nie zalącza się samoczynnie po przekroczeniu temp.cieczy podczas normalnej pracy silnika.ASO twierdzi ze problem może być spowodowany usterką mechaniczną a nie elektroniczną.ale jaką??chcialem nadmienić auto moje posiada klimatyzację ale chłodnica jest uszkodzona i niestety układ klimy nie działa.czy uklad klimy może mieć jakiś wpływ na działanie wentylatora boryga?prosze o podpowiedzi co może być mojej asterce a może ktoś podpowie mi gdzie w okolicach warszawy znajdę solidny warsztat z prawdziwymi fachowcami od opli.z góry dzięki...

https://forum.opel24.com/topic/29523-opel-astra-20dti-problem-z-wentylatorem-cieczy-ch%C5%82odz%C4%85cej/

Wentylator powinien się włączać razem z klimą niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły. Do dupy z mechanikiem który nie wie co się dzieje jak komputer nie pokazuje błędu ;)

wg.elektryka który diagnozował układ chłodzenia układ elektryczny wentylatora jest sprawny i powinien się zalączać gdy temp.c wzrasta ponad temp.c dopuszczalną(czyli ponad 90-kilka stopni)tylko zastanawiam się czy moduł wentylatorów nie pobiera jakiegoś sygnału z układu klimatyzacji który w moim samochodzie jest rozszczelniony i nie w nim zadnego ciśnienia.Auto stoi u mechanika i narazie nic się z nim nie dzieje...może problem istnieje w czymś innym???ale w czym???

No ale silnik Ci sie tak nagrzewa mocno by wiatraki mialy sie wlaczać? Mozesz na pracujacym silniku odpiac wtyczke od czujnika temp cieczy( taka wtyczka przy obudowie termostatu) i wiatrak/wiatraki powinny sie wlaczyc. W sumie to powiem ci ze wiatrak nie powinien sie wlaczac przy normalnej jezdzie. Trzeba dlugo butowac silnik by temp podskoczyla tak by wiatraki mialy co robic.

wszystko ok!ale nagrzewam silnik do ok 105stC i wentylatory nie załączają sie.z pozycji diagnozowania załączają się i jest wszystko ok natomiast podczas jazdy gdy się nagrzeje nie ma szans na załączenie....dziwna sytuacja ale niestety taki problem mnie dopadl...

Nie pamietam czy czasem w AG nie byl czujnik podwójny i moze jest poprostu dziabniety. Na szafie pokazuje ze jest temp 105 stopni a na sterownik wiatrakow podaje normalna temp. W DTH czy DTL nie tak łatwo jest podniesc temp do takich parametrow. Sprawdz czujnik temp, podmien lub wymien go.

a na teście diagnostycznym nie pokazało by błędu uszkodzenia czujnika???bo problem nie jest prosty do usunięcia...wydaje mi się ze spece z opla rozkładają ręce....coś bylo wspomniane o uszczelce pod głowicą coś o pomie wody i o chłodnicy....pewnie by chcieli wymienić ale czy to sens i czy to coś pomoże???

zacznij od czujnika bo niedrogi jest. Zalezy jak jest uszkodzony czujnik bo jak przeklamuje ale wskazuje to bledu nie wywali.

• 8 miesięcy temu...
Gość roman0027

kolego ja tez mialem ten problem czujnik na chlodnicy klimatyzatora musi byc podlaczony i sprawny wprzeciwnym razie nie wlaczy sie wentylator