Skocz do zawartości

Astra 2.0 DTL - nie zapala się kontrolka od świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość babuszka_1994

Witam ! Kupiłem Opla Astre 2.0 DTL rok 2000 i mam pewien problem otóż nie zapala mi się kontrolka od świec żarowych z tego co wiem to powinna sie zapalic na 1,2 sekundy i zgasnac na cieplym silniku / temperaturze. Pojechalem na serwis podlaczyli komputer i wykazalo ze jest popsuty sterownik swiec zarowych wiec go wymienilem wraz z wszystkimi swiecami. I nadal sie nie zapala i pytanie do was forumowicze dlaczego ?

I jeszcze 1 pytanie odnoscie zapala mi sie check na komputerze wykrylo o recyrkulacji spalin, mechanik sprawdzil wszystko z tym zwiazane i nic nie wykryl. I co moze byc tez w tym Problemie ?

Prosze o pomoc / podpowiedzi.

Zmieniłem tytuł. Kacper.

https://forum.opel24.com/topic/29779-astra-20-dtl-nie-zapala-si%C4%99-kontrolka-od-%C5%9Bwiec-%C5%BCarowych/

Gość zbyszek670

Astre 2.0 DTL rok 2000

To wpisz sobie do profilu łatwiej będzie pomóc.Pzdr.

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 16:00 ]

Pojechalem na serwis podlaczyli komputer i wykazalo ze jest popsuty sterownik swiec zarowych wiec go wymienilem wraz z wszystkimi swiecami. I nadal sie nie zapala i pytanie do was forumowicze dlaczego ?

U mnie jak jest na plusie to się kontrolka od świec żarowych nie zapala.

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 16:02 ]

I jeszcze 1 pytanie odnoscie zapala mi sie check na komputerze wykrylo o recyrkulacji spalin, mechanik sprawdzil wszystko z tym zwiazane i nic nie wykryl.

Ja u siebie czyściłem EGR.Był totalnie zapchany.

Zgasniecie lub niezapalenie sie kontrolki swiec zarowych jak to nazywacie swiadczy o tym ze silnik jest gotowy do odpalenia. To nie jest kontrolka siwec zadowych tak naprawde. Powyzej 2 stopni sie nie zapalala w mojej astrze jak dobrze pamietam albo tylko mignela a powyzej chyba 5 sie nie zapalala. To samo mialem w golfie ale sobie dygnąłem podgrzewanie swieczke programem vag i juz grzeje dluzej w pewnych zakresach temp.

Gość babuszka_1994

Ja u siebie czyściłem EGR.Był totalnie zapchany.

a gdzie go moge znalezc ?

i slyszalem ze go mozna jakos zaslepic czy cos takiego.

z gory dzieki panowie

Witam. Zawór EGR znajduje się pod plastikową pokrywą silnika (z napisem ecotec) przykręcony dwiema śrubami (torx) do kolektora dolotowego / ssącego. Tego zaworu niestety nie zaślepisz nie w tym silniku, jest o tym na forum poszukaj.

Nie zupełnie. W mojej asterce kontrolka świec zapala się przy temperaturze nawet +8 stp.C.

Świeci około 2-3 sekund. Gdzieś doczytałem że jest to kwestia oprogramowania.

kwestia oprogramowania, zestrojenia itd. TO cos podobnie jak ze wskazaniem kompa pokladowego- kwesti ajak zostal zestrojony. Ja na vagu mam ta dogodnosc ze sobie sam moge dygnac podgrzewanie- Fajna sprawa bo sobie conieco przesunałem i teraz grzeje przy okolo 0 stopniach jakies 8 sek a przy +5 jakies 4 sek. Wczesniej bylo wszystko krócej o jakies 4 s. Cala krzywa podniesona do gory. Oczewiscie moge tez podniesc dawke startowa co tez uczynilem czy ustawic obroty jalowe na nieco wyzsze. Tak tez uczynilem i powiem wam ze silnik startuje normalnie z półobrotu. Wczesniej mialem problem z odpalaniem na cieplym bo wal musial wykonac kilka obrotow zanim odpalil. Wszystko fejsem za kilkanascie zlotych.

Witam!

Podpowiedzcie proszę "co to może byc"? Mam taki problem: do momentu naprawy rozrusznika było wszystko O.K, tzn. w zimie kontrolka od świec świeciła i świece grzały - palił na pół obrotu przy -25 stopni C, w lecie przy zapłonie kontrolka tylko mignęła na ułamek sec. i palił na dotyk. Teraz po naprawie nie dośc że nie świeci kontrolka (nawet nie mrugnie) to jeszcze trzeba trochę pokręcic żeby "załapał". Na kompie żadnych błędów nie widac, przejrzany przez elektryka w warsztacie i mimo że wszystko teoretycznie gra, nie pali już tak pięknie jak przed naprawą rozrusznika, co doprowadza mnie do "nerwa" Proszę o pomoc, jeśli można coś z tym zrobic.

Serdecznie Pozdrawiam!

Astra 1.7 DTI 2001r.