Skocz do zawartości

Problem z Vectrą B 2.0 16V: Nierówna praca na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich.

Mam problem z moją Vectrą. Przy odpalaniu samochodu na benzynie regułą staje się, że silnik gaśnie. Obroty początkowo rosną, a potem gwałtownie spadają. Gdy za 5-6 razem uda się odpalić silnik pracuje bardzo nierówno. Diagnostyka wykazała mi zbyt ubogą mieszankę. Wyczyściłem silnik krokowy, EGR, sprawdziłem wydajność pompy paliwa - jest OK. Zmieniłem świece i przewody WN. Objawy nadal nie ustępują. ???

Dodam jeszcze, że na gazie silnik pracuje super - z odpowiednią mocą, bez wachań obrotów i z odpowiednim składem mieszanki.

Czy ktoś spotkał się już może z takim problemem i byłby mi w stanie pomóc?

https://forum.opel24.com/topic/3151-problem-z-vectr%C4%85-b-20-16v-nier%C3%B3wna-praca-na-benzynie/

Dodam jeszcze, że na gazie silnik pracuje super

Sonda lambda.

Na gazie działa jej emulator.

Gość Anonymous
Sonda lambda.

Na gazie działa jej emulator.

Sprawdziłem sondę. Sygnał z niej jest w porządku. Program diagnostyczny też nie pokazuje żadnych błędów.

Tomkos, jakie napiecia na sondzie miałeś?

Podaj i na wolnych i koło 3000

Gość Anonymous

Jak wspomniałem na początku tematu mieszanka na benzynie jest zbyt uboga. Sygnał z sondy lambda jest w granicach 0,5V (sonda ma zakres 0-5V). Dla gazu sygnał z sondy lambda jest na poziomie 3,5V - mieszanka lekko bogata. Dodam, że są to napięcia czytane z sondy lambda przez komputerek gazu, tak więc są to wartości rzeczywiste (dopiero komputerek gazu wykonuje emulację sondy dla sterownika wtrysku samochodu). Moim zdaniem jest tu jakiś problem z właściwą dawką paliwa. Nie znalazłem żadnego łapania lewego powietrza i zastanawiam się, co może powodować podawanie zbyt małej ilości benzyny?

• 5 tygodni później...
Gość Anonymous

A diagnozowałeś przepływomierz ? Jeśli jest w 2.0 ? ???

U mnie w 1.8 16v z gazem miałem podobnie . Na benzynie chek się palił i silnik nie miał ochoty kręcić wyżej i był słaby . Po przełączeniu na gaz , jak ręka odjął . Winna była przepływka . Założyłem jakąś włoską , nową i problem zniknął. Czasami chek świeci dłużej , ale niema to wpływu na prace silnika na benzynie. Ciekawe dlaczego ten chek czasami świeci dłużej ? Pamięta jakiś błąd ??

są to napięcia czytane z sondy lambda przez komputerek gazu

To nie tak.Komputerek gazu po prostu odcina sondę, a zamiast sygnału z niej wstawia swój, zaprogramowany.