Skocz do zawartości

praktycznie nie odpala, brak kompresji na dwóch cylindrach?

Rekomendowane odpowiedzi

te uszczelniacze to na czym są? i te pierścienie gdzie?

ten olej 10W40 to syntetyk? ale jakiej firmy kupić? musi być GM? i wymiana już po 2 tysiącach kilometrów? ja zbankrutuję chyba... a potem ten syntetyk to co ile wymieniać?

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

te uszczelniacze to na czym są? i te pierścienie gdzie

?

uszczelniacze na trzonkach zaworów, pierścienie na tłokach ;-)

10W40 to półsyntetyk, z tą wymianą to tylko moja rada/propozycja koszt nie wielki. Filtr oleju 7-10 zł olej 4l ok 60-70 zł, marka oleju mniej istotna każdy markowy olej będzie dobry. Jak zalejesz po tej pierwszej wymianie pełny syntetyk np 5W50 to możesz spokojnie wymieniać olej co 12kkm a nawet co 15kkm

P.S. ale nie rzadziej niż raz w roku :D:D

no ale taki syntetyk lotosu będzie ok? bo to chyba niezbyt markowy olej co?;-)

więc po remoncie lać syntetyk czy półsyntetyk?:D

ale lotos tez ma chyba taki półsyntety?

więc co polecacie? GM? elf? spacjalny do gazu półsyntetyk? Castrol może?

Napomne że lałem wcześniej mineralny... lotos:d i długo nie wymianiałem bardzo... i było długo bardzo mało oleju...

[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 17:05 ]

sory a sworznie też wymienić?

długo nie wymianiałem bardzo... i było długo bardzo mało oleju...

i tu jest przyczyna Twoich problemów, możesz lać półsyntetyk jak już szkoda Ci na pełny np. taki http://allegro.pl/item1194614949_olej_mobil_10w40_super_2000_4l_promocyjna_cena.html

tą wymianę po 2000 km warto zrobić, ale to Twoje auto więc ...

sory a sworznie też wymienić?

rozumiem, że chodzi o tłokowe, no to mechanik będzie wiedział jak są luzy to tak :D

nie szkoda mi kasy na syntetyk... po tej awarii chcialbym zeby jeszcze co najmniej rok albo dwa mi to auto posłużyło...

więc najlepiej jak zrobić?

pierw wlać pół syntetyk? potem po 2000 zmienić na syntetyk, i potem co 10.000 wymieniac na syntetyk caly czas?

a ten pierwszy to wazne czy syntetyk bedzie czy półsyntetyk?? bo jeżlili na te 2000 m synetyk mailby byc lepszy to kupie odrazu syntetyczny...

Gość andrzej_m55

po tej awarii chcialbym zeby jeszcze co najmniej rok albo dwa mi to auto posłużyło...

Pojeździsz dłużej.

Obserwuję tą rozmowę z olejem, może się czegoś dowiem bo też będę wymieniał pierścienie

Tyle że bez mechaników :D

pierw wlać pół syntetyk? potem po 2000 zmienić na syntetyk, i potem co 10.000 wymieniac na syntetyk caly czas?

Dokładnie tak, z tym, że jak będziesz później jeździł na syntetyku to wymianę możesz robić, tak jak pisałem, co 12kkm a nawet co 15kkm. Ale nie rzadziej niż raz w roku :(

To pierwsze zalanie i spuszczenie po 2kkm ma na celu usunięcie/wypłukanie z silnika różnych śmieci, ja bym wymienił ten pierwszy olej po 1kkm i zalałbym 10W40 półsyntetyk na początek, a potem pełny 5W50 lub 5W40. Jak będziesz wymieniał pierścienie to na wszystkich tłokach mam nadzieję. Jak wszystko dobrze będzie zrobione to spokojnie pośmigasz dużo dłużej niż myślisz, tylko dbaj o terminową wyminę oleju i filtra i pilnuj stanu oleju. :(

Czyli jak już złoży silnik... to wlać półsyntetyczny... po 1 tysiącu kilometrów wymienić go na półsyntetyczny... a potem ile tysięcy przejechac i na syntetyczny zmienić?

Poza tym? czy się różni 5W50 od 5W40? który będzie lepszy?

Szukać oleju do samochodów z gazem czy niekoniecznie?