Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość select301

Witam serdecznie i proszę o opinie/pomoc

Miesiąc temu kupiłem w komisie Astrę II (2000r) 1.7 DTI. Auto przyciągnięte z Belgii.

Przejdę od razu do problemu: Na zimnym silniku (dopóki nie złapie temperatury-dodam że łapie ją dopiero po przejechaniu ok. 20 km!!!-nie wiem, może tak ma być) auto jedzie pięknie, silnik pracuje równo, turbina elegancko się załącza-czyli cacy git.

Kiedy silnik już osiągnie swoją temperaturę i-to ważne-kiedy np. zatrzymam się (przejazd, rondo) i ruszam dalej z jedynki, to dodając gazu silnik zaczyna wydobywać z siebie taki terkoczący dźwięk. Ja ten dźwięk mogę porównać do dźwięku kiedy włoży się patyczek w jakiś wiatrak J

Dźwięk ten jest TYLKO kiedy dodaje się gazu. Czyli-sumując tutaj-kiedy silnik zimny-wszystko ok. Kiedy się nagrzeje i np. zatrzymam się i ruszam znów-przy dodaniu gazu terkocze. Dodam że zapalała się kontrolka Check Engine.

Auto postoi z pół godz na parkingu-wraca do normy, ale po krótkiej jeżdzie zaczyna się to samo.

Teraz to co orzekł szpenio: I podłączenie do komputera wykazało 3 błędy: -świecy żarowej, -czujnika położenia wału, - trzeciego nie pamiętam, ale to nie będzie istotne. Gość błędy skasował i kazał pojeździć i znów przyjechać na kontrolę. II badanie komputerowe pokazało już tylko błąd świecy żarowej. III i IV badanie (po jeździe kilkunastokilometrowej) nie pokazało już żadnych błędów.

Mechanik doszedł do wniosku, że albo przyczyną jest nieszczelność układu paliwowego (mamy go sprawdzic dziś), a jeśli jest szczelny to zostaje już tylko pompa wtryskowa. Powiedział że to terkotanie jest na wtryskach.

Szanowni forumowicze-czy ktoś spotkał się z takim problemem u siebie lub na forum (przejrzałem wątki-dokładnie jak mój nie znalazłem, więc proszę mnie nie odsyłać do szukaj ki tylko pomóc).

Sumując w skrócie:

1. Silnik nie osiągnął temp-wszystko git

2. Po osiągnięciu temp i np. dużym zwolnieniu/zatrzymaniu się się (rondo, przejazd) i redukcji na niższy bieg-daję gazu i silnik terkocze.

3. III i IV badanie komp nie pokazuje już żadnych błędów

Bardzo dziękuję za odpowiedzi

https://forum.opel24.com/topic/31981-terkocze-przy-dawaniu-gazu-mam-ju%C5%BC-do%C5%9B%C4%87/

Gość Przymek

Witaj. Co do temperatury to sprawdź termostat, Wskazówka powinna ruszyć się dużo wcześniej.

W moim przypadku za "terkotanie" na rozgrzanym winny był czujnik wału. Błąd wyskakiwał dopiero po pełnym nagrzaniu auta.

https://forum.opel24.com/topic/31981-terkocze-przy-dawaniu-gazu-mam-ju%C5%BC-do%C5%9B%C4%87/#findComment-63633

Tak jak kolega wyżej napisał .Poczytaj jeszcze o odczytywaniu błędów metodą wciśniętych pedałów to trochę kasy zaoszczędzisz.

Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób wtryskiwacze mogą terkotać?

Jeśli temat zejdzie na pompę to poczytaj o sterowniku pompy najpierw bo w tym silniku lubi się psuć.

https://forum.opel24.com/topic/31981-terkocze-przy-dawaniu-gazu-mam-ju%C5%BC-do%C5%9B%C4%87/#findComment-63628

Gość select301

Jak mi mech powiedział to terkocze przy zapłonie w danej chwili

Znalazłem wczoraj na innym forum identyczny problem jak u mnie-dokładnie taki sam: zimny silnik-wszytko ok, tylko złapie temp-zaczyna terkotać (jak traktor:)

Koleś wymienił czujnik położenia wału korbowego i jak ręką odjął.

Spróbuję też tak zrobić (miałem ten błąd na badaniu komp)

https://forum.opel24.com/topic/31981-terkocze-przy-dawaniu-gazu-mam-ju%C5%BC-do%C5%9B%C4%87/#findComment-63421