Gość flashhh Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Witam. Koledzy mam problem i proszę o radę co zrobić .Uszkodziła mi się skrzynia biegów ( 2 nie wchodziła ) tak więc kupiłem całą a nawet jedziłem tym autem przed jej wyjęciem tak więc była sprawna. Niestety po przekładce przez mechanika , przy pierwszym odpaleniu i naciśnięciu sprzęgła rozerwało wysprzęglik ( któego wczesniej on dobrze ogladał i stwierdził że jest lepszy od starego) . Proszę Was o opinię cop się mogło stać że go rozerwało i poszedł płyn. mechanik twierdzi że to nie jego wina tylko oczywiście że ktoś po wymontowaniu skrzyni nie odpiął węży ciśnieniowych i nacisnął wytwarzając ciśnienie a wysprzęglik się nie cofnie bo taka jest jego budowa. Czy to jest prawda że się nie cofnie , bo dla mnie to jest dziwne że przy braku ciśnienia się nie cofnie , a po drugie że nie ma jakiegos zaworu co zmiejszy ciśnienie gdy jest zbyt duże. Proszę o Waszą opinię w tej sprawie. pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32117-astra-g-rozerwany-wysprz%C4%99glik-po-wymianie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Wysprzeglik to taki silownik ze sprezynką. Podajac cisnienie ( cisnienie wywolane nacisnienciem pedala sprzegla) plyn hamulcowy ( Plyn jest ten sam w obu uklacdach -hamulcowym poraz sprzeglowym) powoduje ze wysprzeglik dusi na sloneczko w docisku. Powoduje to odsuniecie docisku i tym samym tarcza sprzeglowa nie jest dociskana do zamachu. Jesli zerwalo wysprzeglik to znaczy ze lozysko w nim mimo iz wykazwalo ze jest dobre bylo juz zatarte. Mozliwe ze przy obciazeniu( przez docisk) poprostu poiagnelo calosc i zerwalo wycisk. Wycisk sklada sie z lozyska oraz tego silownika hydraulicznego wyciskowego. W AG stanowi to calosc taki wysprzeglik.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32117-astra-g-rozerwany-wysprz%C4%99glik-po-wymianie/#findComment-62421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi