Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

W tym miesiacu padła mi pompa, moja Astre mam az poł roku, więc na razie mam dość wydatkow, ale dręczy mnie jedno:

Kiedy ruszam lub bujam się powolutku w korku albo przed skrzyżowaniem, z silnika wydobywa się pewien stukot.

Ustaliłem to jakieś 2 miesiące po zakupie samochodu, dźwięk odbijał się od ścian budynku, było na tyle ciepło aby jechać z otwartym oknem, wcześniej problem nie istniał, albo istniał i o nim nie wiedziałem.

Po dokładniejszych oględzinach, wiem że dziwięk słyszalny jest:

- przy otwartym oknie ???

- przy prędkości 0-30km/h

- biegi 1-2, R (nie zawsze) i jazda na sprzęgle

- obroty mniejsze niż 1500

- nie jest ciągły

- jest asynchroniczny

- brzmi jak łańcuch przeciągany przez jakąś blache (jedyne co mi się kojarzy to rozrząd)

- od wczoraj wydaje mi się/wczoraj zauważyłem że przy hamowaniu silnikiem i przejechaniu przez dziurę słychać pojedyncze brzdęknięcie.

Przejechałem z takim silnikiem już 18 k km i jedynie wyłożyła się pompa, ale wyczytałem że to normalna przypadłość w tych autach.

Przy okazji naprawy pompy (btw niezły serwis, powiedziałbym że goście są pro) nikt nie zwrócił mi uwagi że coś jest nie tak a była jazda próbna po naprawie, więc może ten dzwięk to nieistotny szczegół.

Niby jeździć się da, ale jest to mój pierwszy samochód, na który ciężko harowałem/haruje i chyba jak każdy chciałbym aby wszystko było w 100% sprawne.

Nie chciałbym aby auto rozkraczyło mi się w jakimś obcym miesce i nagle okazało się że mam włożyć ileś tam tysięcy, więc zależy mi na orientacyjnej informacji co to może być i ile mniej więcej może kosztować naprawa.

Auto ma silnik Y20DTH wyprodukowane jest w 1999.

https://forum.opel24.com/topic/32509-kolebotanie-w-silniku/

Gość mario84pl

Nie wiem czy masz tak jak ja. U mnie w takich sytuacjach obija się intercooler o chłodnice. Na dole intercollera powinno być jakieś mocowanie, ale u mnie go nie ma. Jak próbuje ruszać nim to ewidentnie obija się spodem o chłodnice.

Sprawdź u siebie może masz tak samo.

https://forum.opel24.com/topic/32509-kolebotanie-w-silniku/#findComment-58850