Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dizel1982

Witam Wszystkich.

Wczoraj jadąc w deszcz padła mi wycieraczka pasażera. Okazało się że cięgno które idzie od silniczka do wycieraczki spadło z tego trzpienia. Ponowne nałożenie na nic się zdawało bo wycieraczka ruszyła 2 razy i znowu spadało. W ASO zaproponowano mi jedynie wymianę całego mechanizmu za ponad 1000zł ???.

Zamieszczam ten temat dla potomnych bo okazało się (jak wyjąłem cały mechanizm) że jest na to prosta metoda i przy użyciu dobrej wiertarki, gwintownicy i odrobiny zdolności manualnych można to bez problemu naprawić samemu.

Robimy to w sposób następujący. Demontujemy cały mechanizm i go wyjmujemy. Następnie ten trzpień który wystaje z ramienia wycieraczki i na który nasadzone jest cięgno, rozwiercamy cieniutkim wiertłem, nie za głęboko. Teraz musimy nasze rozwiercenie nagwintować. Następnie jak już to zrobimy, nasadzamy nasze spadające cięgno, dajemy jakąś dużą podkładkę i w dziurkę którą nagwintowaliśmy wkręcamy śrubkę. Teraz jeszcze mając już to rozebrane, traktujemy wszystkie połączenia cięgien WD-40 i całość skręcamy i cieszymy się naprawionym mechanizmem wycieraczek za free i mamy pewność że już nam to więcej nie wyleci.

Jest to podobno przypadłość tego samochodu. Mam nadzieje że się komuś to przyda aczkolwiek nie wiem czy ktoś o tym nie pisał wcześniej bo nie sprawdzałem.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/32520-astra-g-wypadaj%C4%85ce-ci%C4%99gno-od-wycieraczki-pasa%C5%BCera/

• 5 miesięcy temu...
dizel1982, jakies fotki robiłeś?

• 11 miesięcy temu...

zrobiłem dokładnie tak samo tylko że zrobiłem cienki otwór w trzpieniu i wkreciłem z podkładką wkret do metalu samowiercący.pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Gość mateoboss

Witam, mam problem pękło mi jabłuszko cięgna wycieraczek od strony kierowcy, wiecie może czy cięgna z Corsy C pasują do Signuma? A może wiecie z jakiego innego opla pasują cięgna do Signuma?

Edytowane przez mateoboss