Skocz do zawartości

Wasze przygody"usterki" z innymi autami niż Opel

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

ja jeżdzę od czasu do czasu passatem b5 - wersja akurat taka uboga że aż wyobrazić sobie to ciężko bo na wyposażeniu to nie ma nic poza ABSem, wspomaganiem, elektrycznymi szybami (tylko z przodu) i lusterkami :mrgreen: Fotele jak krzesła, start ma nawet nienajgorszy (1.9TDI z tylko ostatnim czerwonym :prosze: ); bagażnik mało praktyczny. Po 2 latach użytkowania światło reflektorów drga dosyć sporo, na 2ce często gaśnie właścicielowi. Mi w tym aucie podobaja się tylko podświetlenie liczników i to że ABS można odłączyć.

Jeżdzę także Fordem Scorpio - obecnie wielorybem, 2litrówka - mniej dynamiczna niż moja viki ale nie jakoś znacznie, kobyłka ciężka jest. w scorupach wyposażenie ciekawe dają, ale wiadomo - jak w omegach - wyższa klasa od viki. Fotele mają masę ustawień elektrycznych i wizualnie ciekawie wyglądają ale za cholerę nie potrafię wygodnie się ustawić za kółkiem :wink: (w moim przypadku w każdych fordach tak jest niewiedzieć dlaczego). Ale ciesze się że te auto jest pod ręką bo dla odmiany tył napędem pojeżdzić można sobie (kontrolę trakcji można odłączyć) no i podoba mi się ta scorupa - duża, bagażnik z pilota sam się otwiera - można ludzi postraszyć :prosze: Za foteLami z tyłu sporo miejsca, ale bagażnik większy ma Vectra wbrew pozorom. A awaryjny jak i Ople w tym wieku więc tu różnicy zbytniej nie ma :prosze:

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329158

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous
maniakopel, Jak BMW to tylko coupe :mrgreen: ,5 i 7 sa bardzo ładne ale i duże.E30 to piekna sprawa,kolega ma 2.5l kolo 190km (jakies dodatkowe pierdoly porobil) to ma tyle mocy ze moze cale miasto bokiem przejechac :prosze::prosze: tyle ze miesiecznie wymienia wiecej opon niz stomil produkuje :prosze:

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329157

Gość adrianopelek

a merc to już w ogóle wielkie "G" nie to co kiedyś tzn beczka ; 190 czy klin....

i tu nie zgadzam się z tobą .Na codzień jeżdże służbowym Merscedesm Vito z99 roku przebieg ponad 200tys.km(nie wiadomo czy nie był kręcony ,ponieważ autko sprowadzone jest z Holandii).Po takim przebiegu autko spisuje sie nadal super.

Na początku maja miałem okazję sie przejechac Transitem wujka z 2007 roku i powiem szczerze ,że Ford przy Mercedesie to wymięka.

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329152

Jezeli chodzi o mnie to na co dzien jeżdżę fiatem tipo oraz czasami służbowym WW transporterem .Wczesniejsze samochody to historia . polonez , maluch ,CC.Transporter się praktycznie nie psuje a jeżeli tak to.ASO Natomiast tipo to jedna z bardziej udanych wersji fiata . Sam. nabyłem nowy . i spisuje się bez zarzutu chociaż wymieniam na bieżąco to co trzeba , jednak nie obyło sie bez smiesznych awarii , jedna to padł silniczek wycieraczek a wracałem 200 kil. do domu . lalo okropnie i nic nie wskazywało na poprawę .zdemontowalem podszybie i jedną wycieraczkę odłączyłem i ciegno napędu , :mrgreen: zawiązałem kawałek gumy z drugiej strony kawałek linki od wieszania biel. i moja żona pociągala całą nasza trasę :prosze: Druga to zatarł się alter. a że napędzana jest pompa wody nie dalo sie jechac a do domu około 100 km. Wszystkie gumy jakie posiadalismy poszły w ruch sciągacze , rajstopy itp. dojechalismy ale żona ciagle mi wypowiada zużytą garderobę :prosze:

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329135

Gość Anonymous

A ja poprzednio mialem BRAVE 1.9 JTD 2000r. z przebiegiem 60tys.km(przebieg udokumentowany w serwisie fiata) i w zime nie chcial mi zapalac... jezdzilem po mechanikach i elektromechanikach i wszyscy mowili ze to usterka w elektronice ale nikt nie umial tego zrobic... nawet w serwise fiata nie mogli sobie z tym poradzic... silnik byl sprawdzany szczegółowo i bylo wszystko OK. a komputer nie wykazywal zadnej usterki... ile mi ten fiat nerwów naszarpał... niewiem czy to ja trafilem na taki felerny eglemplarz czy co... bo moj znajomy jezdzi multiplą tez 1.9 JTD i ma przejechane 230 tys. i nic przy nim nie robi (tylko olej leje)

Poprawiłam ort. Tajga75

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329129

Gość Anonymous

Ja wraz z rodziną kilka lat jeździłem CC700, i nigdy mnie nie zawiódł. A robiliśmy urlopowe trasy rzędu 700 km w jedną stronę, Raz tylko przed Żyrardowem urwał sie uchwyt rury za środkowym tłumikiem. Pierdział, że trudno było jechać. na szczęście dobrzy ludzie w Żyrardowie wskazali warsztat, w którym przy sobocie człowiek otworzył bramę, wskoczył w kombinezon, odpalił migomat, przyspawał uchwyt i wziął za to 10 zł.

Pozdrawiam człowieka i do dzisiaj go mile wspominam.

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329121

Gość Anonymous

loozack, lanos to w sumie opel wiec źle nie jest:D

adrianopelek Ogólnie uwąża się V klase i Vito za największy nie wypał merca co potwierdzają liczne statystyki....no ale Tobie się trafiła ok służbówka i jest ok.To tak jak mi każdy "mówił" że omega będzie ok a astra będzie się sypać a było na odwrót...2.5 v6 było wielką skarbonką nie ze względu na spalanie ale na ciągłe jakieś awarie....a astrą zrobiłem ponad 54 tyś i tylko wymieniam oleje.A poza planem świeczki i termostat no ale przy przebiegu 254 tyś to raczej zrozumiałe.Sąsiad ma C klase rocznik 2002 C200 kompresor i po 2 tyg padła klima a chwilę potem system nivo i same problemy.A ma także Focusa i stwierdził że tyle problemów nie miał z Fordem co z mercem:)

Maras 91 Co do bravoBrava i jego usterek można książkę napisać bo jeszcze nie słyszałem pozytywnej opinii na to auto...na multiple tak jak napisałeś owszem.Cienias czy nowsze seicento są mniej awaryjne....a o tureckiej sienie to już szkoda nawet pisać.Ale raz miałem w "rękach" bravo HGT 1.8 16v 136 konne i powiem że zdębiałem jak to "szło" ale liczne problemy z wariatorem który się wymienia raz z rozrządem są mega kosztowne a do tego to spalanie Fiata.

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329112

zrobiłem parę km matizem i nie będę narzekał :mrgreen:

rocznik 2001 i pojawiły się już burchle po szybą w tynych drzwiach, no ale dajewo :prosze:

jakieś problemy z zapiekaniem się bębnów, ale nie wiem do końca co z nimi - sparwdzane u mechanika cześka i w aso i niby wszystko ok, ale przygoda była - 10 cm śniegu na drodze i ni stąd ni zowąd blokada tylnego koła - zakręt boczkiem, ale na tym się skończyło

Jeżdzę także Fordem Scorpio - obecnie wielorybem, 2litrówka - mniej dynamiczna niż moja viki ale nie jakoś znacznie, kobyłka ciężka jest. w scorupach wyposażenie ciekawe dają, ale wiadomo - jak w omegach - wyższa klasa od viki. Fotele mają masę ustawień elektrycznych i wizualnie ciekawie wyglądają ale za cholerę nie potrafię wygodnie się ustawić za kółkiem :wink: (w moim przypadku w każdych fordach tak jest niewiedzieć dlaczego). Ale ciesze się że te auto jest pod ręką bo dla odmiany tył napędem pojeżdzić można sobie (kontrolę trakcji można odłączyć) no i podoba mi się ta scorupa - duża, bagażnik z pilota sam się otwiera - można ludzi postraszyć :prosze: Za foteLami z tyłu sporo miejsc

miałem okazję przejechać się takim cudem, w automacie 2,9 l full opcja bez skóry - wymiatacz, wrażenia bezcenne :prosze:

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329105

Gość adrianopelek

Ja wraz z rodziną kilka lat jeździłem CC700,

stare dobre czasy hehe :prosze:

Ogólnie uwąża się V klase i Vito za największy nie wypał merca co potwierdzają liczne statystyki....no ale Tobie się trafiła ok służbówka i jest ok.

No masz rację. Niestety Vito ma słabe zabezpieczenie antykorozyjne a poza tym to auto nie do zajechania. :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/3269-wasze-przygodyusterki-z-innymi-autami-ni%C5%BC-opel/page/2/#findComment-329095