Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów i Koleżanki, mam pewien problem i potrzebuję pomocy.

Nie działa mi światło przeciwmgielne z tyłu, bezpiecznik dobry, przekaźnik też.

Astra z Niemiec, jest zamontowany hak z 7 pinowym złączem.

Sprawdzałem wszystkie dziurki po kolei i wyszło mi na to, że na złączu do przyczepki się pojawia napięcie na światło przeciwmgielne - środkowy rząd, 1 z prawej dziurka. A na złączu świateł w bagażniku napięcia nie ma.

W związku z tym myślę, że ktoś dokonał przeróbek. I tu potrzebuję pomocy, może mi ktoś opisać jak jest ułożona w Astrze F sedan wiązka kabli od haka do przodu? Chyba muszę po kolei prześledzić bieg kabla i sprawdzić, gdzie ktoś zamieszał.

Czy wtyk do przyczepki jest jakoś rozbieralny, aby można było zobaczyć kolory kabli? Mam tam jakieś 3 śrubki, ale wyszło mi na to, że się kręcą w kółko.

https://forum.opel24.com/topic/32721-astra-f-sedan-problem-ze-%C5%9Bwiat%C5%82em-przeciwmgielnym-ty%C5%82/

Mam tam jakieś 3 śrubki, ale wyszło mi na to, że się kręcą w kółko.

A nakrętki przytrzymałeś?

Hak przeważnie wpinają przy lewej tylnej lampie.

witam ja chciałbym podłączyć się pod temat mam taki problem w swojej asi mianowicie pali mi się cały czas światło przeciwmgielne tylne mimo że nie jest włączone przez włącznik kontrolka lekko sie jaży przy właczonych i wyłączonych światłach mijania... najlepsze jest to że kiedy wrzucam wsteczny kontrolka przeciw mgielnych jarzy się jak głupia ktoś coś z tego czai :beer: bezpiecznik jest cały i włąnik też nawet jak wyjąłem włacznik to sytułacj się powtórzyła czyżby brak masy gdzieś albo wredne zwarcie jeśli macie pomysły to chętnie przyjmę bo wnerwia mnie taki stan rzeczy pozdrawiam :wink:

To w astrze były silniki 1,6d??

Wyjmij przekaźnik i zobacz czy świeci.

Ja dziękuję za pomoc, okazało się, że kabelek idący do lampy do przeciwmgielnego został przecięty, a zamiast oryginalnego ktoś przylutował czarny idący gdzieś w kierunku haka, znika pod karoserią. Nie pojawia się na nim napięcie, nie wiem dokąd został podciągnięty.

Nie udało mi się rozkręcić złącza haka, nakrętki są skorodowane i nijak nie mogę ich ruszyć, co gorsza są też obrobione.

Teraz i na haku i na lampie mam napięcie, wszystko działa więc nie ruszam tego czarnego kabla.