Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chlopaki was , mam Opelka Astre F dzis normalnie wszystko gralo jak trzeba :beer: . lecz wsiadlem wieczorem przejechac sie i odregowac w ciche miejsce w srod problemow . I ku mojemu zaskoczeniu wypadl mi komunikat na komputerze Abblendl Rucklicht no i sobie po myslalem ze zarowka sie spalila ... dojechalem na miejsce otworzylem bagaznik i patrze (bo czasem mi cos nie laczylo w lewej tylniej lampie czy wszystko sie trzyma , wyciaglem cale te zarowki i przygladam sie wszystkie ok sa zadna nie popalona . odjezdzajac wlaczam migacz w lewa strone zacza mi wariowac .... nie migal normalnym miganiem tylko za przeproszeniem zapier.... to dla sprawdzenia wlaczylem migacz w prawo .... wszystko ok migal normalnie w prawo , wlaczylem awaryjne .... migaja jak trzeba tralala ...... to sobie mysle ze cos tu nie gra , sprawdzilem bezpieczniki wszystkie sa ok ...

I teraz moja wiedza sie konczy . powiedzcie mi czym moze tkwic przyczyna owego problemu ?

1blad pojawiajacy sie na komputerze Abblendl Rucklicht

2 wlaczajac migacz w lewo to wariuje miga jak stroboskop na dyskotece

3 nie chodzacy lewa tylnia cala lampa od migaczy po swiatla cofania , i postojowych

Coz to za powiazania tych trzech punktów moga byc ?

moze cos zostale zalane ? albo masa gdzies poszla w las i komputer warjuje sobie ? albo w zarcie to powiem za duzo wlalem mojej bialej strzale 98bp ? :D hehe

https://forum.opel24.com/topic/33738-astra-f-elektryka/

ja bym zaczął od sprawdzenia multimetrem czy na kostce od tej lampy dochodzi prąd.i sprawdziłbym stan styków z kostka- wkład lampy i odwrotnie

wkład lampy w moim znaczeniu( cały element do którego zakładasz żarówki)

ja miałem przypadek ze lampa mi przeciekła w cale te metalowe Ścieszki na wkładzie najnormalniej zaczęły gnić i tez miałem w efekcie ze cala lampa przestała świecić

niby konkretnie błąd tyczy się

"Rücklicht" - światła pozycyjne

https://forum.opel24.com/topic/33738-astra-f-elektryka/#findComment-46548